Jean-Claude Daoust, algemeen directeur van het uitzendbedrijf Daoust Interim, volgt eind april Recticel-topman Luc Vansteenkiste op als voorzitter van het Verbond van Belgische Ondernemingen. Het mandaat, dat beurtelings aan een Frans-talige en een Nederlandstalige wordt toegekend, geldt voor een termijn van drie jaar.

Prins Charles en Camilla Parker Bowles zullen het tijdens de inzegening van hun burgerlijk huwelijk op 8 april zonder Queen Elizabeth moeten doen. De ma van Charles woont enkel het kerkelijk huwelijk bij. Een blijk van afkeuring? Neen, grijnst Buckingham Palace, een geste om de geliefden discretie te gunnen. Charles: ‘Het wordt niet zo’n soort huwelijk.’ Wat hij ook bedoelt, hij heeft gelijk.

Een saxofoon van de Amerikaanse jazzlegende Charlie Parker is tijdens een veiling in New York voor ruim 200.000 euro van eigenaar gewisseld. De getormenteerde grootmeester, die zijn gezondheid vergooide aan drank en drugs, bespeelde het kostbare instrument tijdens zijn laatste levensjaren. Parker stierf in 1955. Hij was 34.

Guillermo Cabrera Infante, een van de grootste Spaanstalige schrijvers van de voorbije halve eeuw, is vorige week op 75-jarige leeftijd overleden. De Cubaan blies zijn laatste adem uit in Londen, waar hij al bijna veertig jaar als banneling leefde. In 1967 verwierf Infante wereldfaam met Tres tristes tigres. In ’97 won hij de prestigieuze Cervantes-literatuurprijs.

Diego Maradona heeft top-regisseur Emir Kusturica overtuigd een documentaire over zijn turbulente leven te maken. Het belooft een taaie klus te worden voor de tweevoudige Gouden Palm-winnaar, want de gevallen Argentijnse voetbalgod wil op het scherm verschijnen als een normale mens. Benieuwd hoe zijn heroïsche drugverslaving in dat plaatje past.

Prins Filip is door de lezers van het Franstalige weekblad Télémoustique verkozen tot ‘man van het jaar’. Die titel zou de toekomstige vorst te danken hebben aan zijn verbale vuistslag in het gezicht van Vlaams Belang. Schande, riep Vlaanderen toen Filip de partij vorig jaar uitdaagde voor een duel om het vaderland. Maar Wallonië ziet zo’n gevecht wel zitten.

Vijfvoudig Belgisch veldloopkampioene Véronique Collard zet een punt achter haar sportieve carrière. De 41-jarige atlete uit Grimbergen beschikt naar eigen zeggen nog over een prima conditie, maar sukkelt met haar rug en achillespees. In 1989 eindigde Collard achtste op het WK in het Noorse Stavanger en won ze de Gouden Spike.

Voormalig NMBS-topman Karel Vinck wordt voorzitter van Cumerio, de koperdivisie van metaal- en materiaalgroep Umicore, die in april als een apart bedrijf naar de Brusselse beurs wordt geloodst. Cumerio telt 1560 werknemers en haalde vorig jaar een omzet van 1,4 miljard euro.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content