Federaal minister van Werk Freya Van den Bossche heeft laten weten dat ze zwanger is. Eindelijk een minister die concrete maatregelen neemt tegen de vergrijzing! Ze legt het bovendien beter uit dan kardinaal Danneels, die misschien maar eens een dvd moet uitbrengen waarop hij zijn concept ‘het leven doorgeven aan nieuwe mensen’ nader toelicht.

De Amerikaanse regisseur Steven Spielberg heeft 1,5 miljoen dollar overgemaakt aan een hulpfonds voor de slachtoffers van de zondvloed in Zuidoost-Azië. Dat moet ongeveer de rente op de rente van de rente op zijn fortuin zijn. Het gaat hem vooral om het gebaar, verduidelijkt de filmgod, die anderen wil inspireren om zelf te storten en zo ons cynisme onderuithaalt.

Michael Schumacher doet alleen mee als hij kan winnen: de F1-kampioen heeft liefst 7,5 miljoen euro aan de tsunamislachtoffers geschonken. Als beloning voor zijn goede daad, heeft hij zichzelf getrakteerd op een nieuwe woonst in het Italiaanse Lenno, een ongetwijfeld idyllisch plekje aan het meer van Como. Prijs: 15 miljoen euro. Volgens experts bezit de Duitser al vijf woningen, waarvan eentje op dit eigenste moment gebouwd wordt.

Vlaams cultuurkeizer Gerard Mortier is door de Franse president Jacques Chirac benoemd tot Ridder in de Nationale Orde van het Légion d’Honneur. Als blijk van erkenning voor zijn werk als directeur van de Nationale Opera van Parijs. De Gentenaar nam er midden vorig jaar de fakkel over van Hugues Gall.

De Amerikaanse blueszangeres Janis Joplin krijgt 35 jaar na haar dood een Grammy Award voor haar carrière. De postume onderscheiding moet jongeren warm maken voor Gospel According to Janis, een biografische film met zangeres Pink in de hoofdrol. Het tragische leven van Joplin, die op 27-jarige leeftijd bezweek aan een overdosis drugs, biedt alles wat een kaskraker nodig heeft.

De 65-jarige Hasselaar Jos Mariën krijgt 2,55 miljoen euro van de Belgische staat als schadevergoeding voor de dood van zijn vader in 1944. Vader Mariën werd tijdens de Tweede Wereldoorlog doodgeschoten door een Duitse soldaat. Duitsland toonde berouw via een cheque van 80 miljoen DM, maar België liet na om dat geld te verdelen. Stoute staat, meent de rechter nu. In Vlaanderen zouden er nog 250 gelijkaardige gevallen kunnen opduiken.

Vincent Kompany is door Sport/Voetbal Magazine verkozen tot de belangrijkste man in het Belgische voetbal. De 18-jarige Rode Duivel en Anderlecht-verdediger houdt Club Brugge-coach Trond Sollied en Anderlecht-voorzitter Roger Vanden Stock achter zich. De jury velt haar oordeel op basis van gebeurtenissen op én naast het veld. Vorig jaar was de titel voor Club-voorzitter Michel D’Hooghe.

Hugo Claus heeft zich bereid verklaard om zijn levensverhaal te vertellen aan Knack-redacteur Piet Piryns. Eerdere kandidaat-biografen werden door de literaire grootmeester ongeschikt bevonden. Hoe en wanneer de biografie vorm moet krijgen, hebben dader en slachtoffer nog niet besproken.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content