Twee dienstmededelingen. Bernard Foccroulle neemt ontslag als artistiek directeur van de Koninklijke Muntschouwburg in Brussel. Het ontslag gaat in vanaf 2007. De orgelspeler wil zich in de toekomst op eigen projecten concentreren. En Jozef Deleu, stichter van Ons Erfdeel, wordt vanaf 1 januari 2005 lid van de raad van bestuur van de VRT voor SP.A-Spirit.

Verlaine en Rimbaud doen het weer. Op het einde van het Rimbaud-jaar duikt plots een al eeuwen verloren gewaande brief van Paul Verlaine op. Hij schreef ‘m vanuit de voormalige gevangenis van Petits-Carmes in Brussel. In de brief steekt de man de loftrompet over zijn ‘bloedbroeder’ Arthur Rimbaud. Over zijn daden is hij duidelijk: het was allemaal de schuld van zijn madam.

José Libertella, een van de bekendste tangovertolkers, is niet meer. De man werd geboren in Italië, maar bracht zijn leven grotendeels in Argentinië door. Hij brak door met de orkesten van Osmar Maderna en zijn Sexteto Mayor. Libertella was ook een fantastisch bandoneonspeler.

Julia Roberts is de best verdienende actrice van 2004. La Roberts strijkt zo’n 20 miljoen dollar op. Cameron Diaz eindigt mooi tweede. Detail: mevrouw Diaz sprak dit jaar enkel de stem van prinses Fiona voor ‘Shrek 2’ in.

In Sint-Jans-Molenbeek wordt de nieuwe tribune van het Edmond Machtensstadion omgedoopt tot ‘Tribune Raymond Goethals’. Raimundo’s laatste wens was dat het hele stadion van FC Brussels na zijn dood naar hem genoemd zou worden, maar dat vonden ze in Molenbeek blijkbaar te veel eer.

Eindejaarsdagen, lijstjesdagen. De nominaties van de Grammy’s zijn bekend. Grote slokop is rapper Kanye West met tien nominaties. Opvallend: ook ex-president Bill Clinton werd genomineerd. Hij maakt kans op een Grammy in de categorie ‘beste gesproken woordalbum’ voor de opname van zijn autobiografie My Life. R&B-ster Usher werd op de Billboard Music Awards bedolven onder de awards: hij kreeg er 11. Alicia Keys ontving er zeven, onder meer voor artieste van het jaar.

Tom Naegels is ontmaskerd als schrijver van ‘Witse’, een boek over de gelijknamige serie . Al jaren vroegen heel wat mensen zich koortsachtig af wie er nu zou schuilgaan achter het pseudoniem Barbara Hofmann. Het leven is pijnlijk kort, maar toch zijn er blijkbaar mensen met massa’s tijd.

Opgetekend door Stijn Tormans

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content