Cartoonist GAL, elke week in Knack te bewonderen met zijn maatschappelijk bewogen kunstwerken, krijgt de jaarlijkse Prijs van de Mensenrechten voor zijn ‘kwaliteiten als kunstenaar en democraat’. De jury is vol lof over Gals artistieke benadering van thema’s als oorlog, racisme en verdrukking.

Hollywood-diva Nicole Kidman heeft het Guinness Book of Records gehaald als bestbetaalde actrice in een reclamespot. Dat record dankt de Australische aan parfummaker Chanel, die 2,8 miljoen euro neertelde voor haar bereidwillige medewerking. Het drie minuten durende filmpje ter ere van Chanel No. 5 is geregisseerd door Baz ‘ Moulin Rouge‘ Luhrmann en kost alles samen 25 miljoen euro. Zo weet je tenminste waarvoor je betaalt.

Wielerprof Tyler Hamilton is door zijn ploeg Phonak bedankt voor bewezen diensten. Sneu voor de snelle Amerikaan, die de voorbije maanden enkel in het nieuws kwam als vermeend dopinggebruiker, maar binnenkort eindelijk de kans krijgt om de rechter van zijn onschuld te overtuigen. Sneu voor Phonak, dat Hamilton opofferde voor een plaats in de Pro Tour, maar toch wordt geweigerd.

Schilder, tekenaar en beeldend kunstenaar Roger Raveel is bekroond met de Gouden Penning van de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten. De stichting met de lange naam herkent in de 83-jarige Oost-Vlaming een ‘persoonlijkheid die voor het brede publiek een belangrijke bijdrage geleverd heeft tot de aanmoediging en de verspreiding van de wetenschap en van de kunst’.

Wat een feestelijk jubileum had moeten worden, dreigt voor Glen De Boeck uit te draaien op een gedwongen afscheid als voetbalprof. De Anderlecht-verdediger heeft tijdens zijn 300e wedstrijd in de hoogste klasse zijn kruisbanden gescheurd en zal zeven maanden moeten revalideren. De 33-jarige verdediger twijfelt of hij nog genoeg moed zal kunnen opbrengen voor een comeback. Hij is nog maar net hersteld van een knieblessure, opgelopen in februari.

De fontein, het meest bejubelde én gecontesteerde meesterwerk van de Franse kunstenaar Marcel Duchamp, is door een jury van internationale experts uitgeroepen tot het meest invloedrijke werk uit de moderne kunst. Het ondersteboven op een sokkel geplaatste witte urinoir uit 1917 wint van Les demoiselles d’Avignon van Pablo Picasso.

François Pfaff wil verbieden dat de schoonvader van zijn bekende broer Jean-Marie nog langer wordt aangesproken en opgevoerd als Bompa Pfaff. Die familiale dwaling getuigt van een gebrek aan respect voor de échte Pfaff-grootvader zaliger, meent François. Als de Pfaffs zich in hun reality soap niet aanpassen, wil de gekrenkte broer een schadevergoeding van 5000 euro per vergrijp.

De Amerikaan Ken Jennings heeft in de tv-quiz Jeopardy een recordbedrag van 2,5 miljoen dollar gewonnen. Een vraag over de fiscus maakte een einde aan zijn zegereeks van liefst 74 afleveringen.

Opgetekend door Bart Vandormael

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content