Er is een nieuw structuurtje ontdekt in de staart van een zaadcel. Het gaat om een spiraalvormige molecule die vanaf het staarteinde vertrekt en extra stabiliteit biedt aan de andere structuren in de staart. Het helpt de cel efficiënter bewegen. (Bron: Scientific Reports)

Microplastics zijn ook aan land een probleem. In bodems en zoet water kunnen de afbraakproducten van onze plasticindustrie misschien nog grotere ellende veroorzaken dan in de zee. Zelfs in zout, suiker en bier duiken ze op. ( Global Change Biology)

Hongerhormonen reageren niet op diëten. Zelfs als je een stuk slanker geworden bent en minder energie nodig hebt, blijven ze zeggen dat je meer moet eten. Ze denken nog altijd aan vroeger. ( American Journal of Physiology-Endocrinology and Metabolism)

De nachtkat krijgt het kwaad. Het is een van de kleinste wilde katachtigen ter wereld – ze leeft in Zuid-Amerika. Ze wordt het slachtoffer van de verspreiding van de landbouwende mens die een hekel aan de beestjes heeft, omdat ze soms kippen pakken. ( Journal of Applied Ecology)

Wetenschappers meten de kleinste krachten in ons lichaam. Ze gebruiken daarvoor de kleinste sensor ooit gemaakt: een meetmolecule van een nanometer lang. Die kan krachten meten die inwerken op andere moleculen in een cel. ( Chem)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content