Microgolfovens zijn even slecht voor het milieu als auto’s. In de Europese Unie alleen al zouden ze evenveel CO2 uitstoten als bijna 7 miljoen auto’s. Ze verbruiken een hoeveelheid energie waarvoor drie grote gascentrales nodig zijn. (Bron: Science of the Total Environment)

In de Tarantula-nevel in de ruimte huist een massa massieve sterren. Het is een zone vol gas en stof die als kraamkamer voor nieuwe sterren fungeert. Ze kan model staan voor het vroege heelal. Dat er al zo veel grote sterren in voorkomen, is een verrassing. ( Science).

Schubben evolueerden tot tanden. De embryonale ontwikkeling van roggen illustreert dat hun doornige schubben dezelfde oorsprong hebben als hun tanden. Dat steunt de theorie dat primitieve schubben lang geleden naar de mond migreerden. ( PNAS)

Een stukje oceaan houdt het oudste water ter wereld vast. Het is een zone die 2 kilometer diep in het noorden van de Stille Oceaan ligt en weinig stroming kent. Het water zou er al meer dan duizend jaar vastzitten zonder contact met het oppervlak en de atmosfeer. ( Nature)

Jonge pterosaurussen waren hulpeloos. Ze konden niet vliegen en moesten lange tijd gevoed worden. Om hun veiligheid te bevorderen, leefden hun ouders in kolonies. Pterosaurussen waren vliegende reptielen die 220 miljoen jaar geleden het levenslicht zagen. ( Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content