De status van een migrantenmoeder beïnvloedt haar kinderen. Kinderen van moeders die geen erkenning als vluchteling krijgen, hebben meer last van angststoornissen en andere psychiatrische aandoeningen dan kinderen van moeders mét een erkenning. (Bron: Science)

Mentale kracht is dominanter dan fysieke. Als fysieke en mentale uitdagingen met elkaar in competitie moeten, trekken de fysieke meestal aan het kortste eind. In crisis mobiliseren de hersenen meer energie voor zichzelf, waardoor de spieren inboeten aan mogelijkheden. (Scientific Reports)

Wormen geven hun epigenetische geheugen veertien generaties ver door. Het betreft chemische veranderingen op het DNA die maken dat reacties op omgevingsfactoren sneller verwerkt worden. Veertien generaties is een record voor epigenetische eigenschappen. (Science)

Planten zijn zelfs in de ruimte goed voor het welzijn. Dat ze in ruimtetuigen overleven, is goed voor de voedselvoorziening én bevordert het mentale welzijn van astronauten. Zelfs in de ruimte ben je gebaat met een bloemetje. (Open Agriculture)

Er hangt gemiddeld 65.000 ton ‘mens’ in de lucht. Dat is het equivalent van een miljoen mensen in vliegtuigen. Daarmee lijken we, in gewicht, het succesvolste ‘vliegende’ organisme. Onze enige concurrent: sprinkhaanzwermen, die af en toe meer dan 100.000 ton halen. (New Scientist)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content