De oude Grieken hadden aandacht voor beperkingen. Lang is verondersteld dat zachte hellingen de bevoorrading van Griekse tempels moesten vergemakkelijken, maar nu blijkt dat ze mogelijk vooral de toegang voor mensen met een handicap bevorderden. (Bron: Antiquity)

De vogeldiversiteit crasht door insecticidegebruik. Nieuwe insecticiden (de neonicotinoïden) hebben tot een halvering van de bestanden van Amerikaanse graslandvogels sinds 1970 geleid. Ook bij ons is de achteruitgang dramatisch. ( Nature Sustainability)

Het coronavirus hindert weersvoorspellingen. Doordat er nu minder gevlogen wordt, wordt er ook minder informatie verzameld. Liefst driekwart van de dagelijkse gegevens is weggevallen. ( Geophysical Research Letters)

Vlinders worden niet vermorzeld door regendruppels. Daarvoor hebben hun schubben aanpassingen op nanoniveau. Die produceren schokgolven, waardoor het contact met een regendruppel 70 procent kleiner geworden is. ( PNAS)

Er is een link tussen gehoor- en bewegingsfuncties in de hersenen. Het ritme van de muziek wordt overgenomen door de hersenen, waardoor we er ritmisch op kunnen dansen. Niet iedereen synchroniseert beide functies even goed. ( Journal of Cognitive Neuroscience)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content