Voeding is niet gezonder dan dertig jaar geleden. Dat volgt uit een analyse van eetgewoonten in 185 landen. Er is wel grote variatie tussen landen. De opmars van groenten en fruit wordt gecounterd door de populariteit van rood vlees en suikerhoudende frisdrank. (Bron: Nature Food)

Slimme vogels hebben efficiënte hersencellen. Ze gebruiken voor hun activiteit een derde van de energie die hersencellen van zoogdieren nodig hebben. De dichtheid van de cellen in hersenen van vogels is ook hoger dan bij ons. (Current Biology)

Nanoplastics reizen door de voedselketen. Het betreft de kleinste waarneembare plasticdeeltjes die via wortels van planten als sla in onze voeding terecht kunnen komen. Een andere weg is via larven van waterinsecten naar vis. Nanoplastics zijn alomtegenwoordig. (Nano Today)

Een kwantummagneet is kouder dan het heelal. Ze is slechts een miljardste van een graad warmer dan het absolute nulpunt van -273 °C. De atomen waaruit ze is gemaakt, behoren tot de koudste die in het heelal te vinden zijn. Hun specifieke organisatie is verantwoordelijk voor de extreme koude. (Nature Physics)

Aardbeien blijven kleiner onder druk van pesticiden. Als ze bevrucht worden door bijtjes die te lijden hebben van insectenverdelgers, worden ze minder groot dan in natuurlijke omstandigheden. De bijtjes zijn dan ook trager dan normaal. (PLoS One)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content