Stamcellen uit tanden produceren melk. Stamcellen zijn cellen die kunnen uitgroeien tot eender welke andere lichaamscel. Bij muizen kunnen ze gebruikt worden om de melkklieren te regenereren. Bij borstreconstructies kan dat inzicht mogelijk van pas komen. (Bron: Cells)

Biologische landbouw kan de opwarming stimuleren. Een individuele biologische boer stoot minder CO2 uit, maar omdat hij minder produceert zijn er meer boeren nodig voor dezelfde opbrengst. Het netto-effect zou een stijging van de uitstoot zijn. ( Nature Communications)

De klimaatopwarming stimuleert epidemieën. Doordat bijvoorbeeld het leefgebied uitbreidt van de muggen en vleermuizen die het ebolavirus overdragen, zou het wereldwijde areaal waar dat virus kan woekeren met liefst 15 procent toenemen. ( Nature)

IJs is glad door een dunne waterfilm. Die is slijmeriger dan we van water gewend zijn, door zijn interactie met het ijs. De film is een soort tussenstap van vast naar vloeibaar. Hij is honderd keer dunner dan een haar, wat niemand had verwacht. ( Physical Review X)

Malarianetten worden soms gebruikt als visnetten. En zo gaan ontwikkelingsprojecten de mist in waarin muskietennetten om gezondheidsredenen worden uitgedeeld. Omdat de netten fijnmazig zijn, worden er veel te kleine vissen mee gevangen. ( Ambio)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content