Pillen tegen een hoge bloeddruk neem je het best ’s avonds in. Dat is beter dan ze ’s morgens te nemen. Je loopt dan minder risico op ernstige problemen met hart en bloedvaten. De nachtelijke bloeddruk zou relevanter zijn in deze context dan die van overdag. (Bron: European Heart Journal)

Honger belemmert sociale contacten niet. Dat is verrassend, omdat wordt aangenomen dat mensen met honger uitsluitend aan zichzelf denken. De vraag is of vrijblijvende laboratoriumtests in dezen enige relevantie voor de echte wereld hebben. (Nature Communications)

Extremistische sympathieën zijn gelinkt aan mentale stoornissen. Veel extremisten hebben last van angststoornissen en posttraumatische stress. Ze drinken meer en gebruiken meer drugs. Jongeren en vrijgezellen zijn er extra vatbaar voor. (British Journal of Psychiatry)

Darmmicroben verlossen muizen van angst. Ze helpen een angstprikkel in de hersenen te onderdrukken als die niet meer nodig is. De sturing zou gebeuren door stofwisselingsproducten van de microben, die via het bloed de hersenen bereiken. (Nature)

De Vikings kenden geen geslachtsdiscriminatie. Gendergelijkheid zou zelfs een essentiële component van hun succes geweest zijn. Vooral op het platteland stonden vrouwen op hetzelfde niveau als mannen. In de steden was dat minder het geval. (Economics and Human Biology)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content