Wiskunde verschaft parkeertips. De beste strategie is naar je bestemming rijden en je auto in de buurt tussen twee andere auto’s wringen. Als je de eerste parkeerplaats kiest die je ziet, wandel je te veel. Als je tot aan je bestemming rijdt, verlies je tijd door te zoeken naar een plek. (Bron: Nature)

Zwarte gaten veranderen sterrenstelsels. Als een zwart gat actief wordt, kan het van sterrenstelsels sterk schijnende quasars maken. Astronomen hebben dat al zes keer zien gebeuren. De transitie kan in amper drie maanden een feit zijn. ( Astrophysical Journal)

Malaria kan grote afstanden afleggen. Onderzoek in de Sahel heeft uitgewezen dat malariamuggen, zelfs na een bloedmaaltijd, in één nacht honderden kilometers kunnen afleggen als ze in de juiste windstromen terechtkomen. Dat bevordert de verspreiding van de ziekte. ( Nature)

Rijstcultuur resulteert in dodelijke landverschuivingen. Als rijstvelden zwaar geïrrigeerd worden, kunnen ze landverschuivingen in de hand werken, zelfs op bescheiden hellingen. Een aardbeving kan door landslides extra doden veroorzaken. ( Nature Geoscience)

Mondmaskers kunnen risico’s vergroten in plaats van verkleinen. Ze kunnen een vals gevoel van veiligheid geven aan hun dragers, waardoor die minder geneigd zijn vervuilde zones te vermijden. Ze bieden geen weerstand tegen het alomtegenwoordige fijnstof. ( Nature)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content