Franse gletsjers verliezen ijs. De twee grootste gletsjers in Frankrijk zijn de jongste dertig jaar 800 meter korter geworden. Liefst 93 van 95 routes op de Mont Blanc zijn zo sterk door de klimaatopwarming beïnvloed dat de effecten ook voor leken zichtbaar zijn. (Bron: New Scientist)

Er is selectie bij de aanmaak van ons zenuwstelsel. De levensvatbaarste zenuwcellen blijven over, de andere worden uitgeschakeld. Bij de start van de ontwikkeling zijn er veel meer neuronen dan nodig. Er is een sterk selectieproces in het spel. ( Nature Communications)

Wetenschappers plaatsen afzonderlijke ionen in kristallen. Dat is een doorbraak in de productie van elektronische componenten. Nu kunnen precieze aantallen aluminium- of fosforionen zo in siliciumkristallen geplaatst worden dat ze maximaal effect hebben. ( Physical Review Letters)

Hoe begrijpen onze hersenen zo snel onze taal? Dat kan alleen omdat ze opereren als de best denkbare computer. Ze moeten veel rekenkracht inzetten om meteen te begrijpen wat wij iemand horen zeggen. ( PNAS)

De grootste kikker ter wereld maakt vijvers voor zijn voortplanting. Zo wordt hij minder afhankelijk van wat hij vindt. De Afrikaanse goliathkikker kan meer dan drie kilo wegen. Hij verplaatst rotsen van twee kilogram om een poel te maken. ( Journal of Natural History)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content