Kwantummachines zijn krachtig. Er is een kwantumcomputer in de maak die in enkele minuten tijd een probleem kan oplossen waar een ‘gewone’ supercomputer 10.000 jaar voor nodig zou hebben. De notie ‘kwantumsuprematie’ wordt dus concreet. (Bron: New Scientist)

Vikingen hebben de walrussen op IJsland uitgeroeid. Datering van fossiele skeletten toont aan dat de dieren er nog waren toen de eerste Vikingen arriveerden. De laatste walrus zou enkele eeuwen later gestorven zijn, in 1330. ( Molecular Biology and Evolution)

Plankton herstelde zich maar langzaam na een komeetinslag. Nadat 66 miljoen jaar geleden een komeet op de aarde was ingeslagen en de dinosaurussen had uitgeroeid, duurde het 10 miljoen jaar voor de planktonpopulaties in de oceaan hun oorspronkelijke niveau weer bereikten. ( Nature)

Sommige planeten zouden niet mogen bestaan. Dat geldt voor een gigantische planeet die rond de rode dwerg GJ3512 draait. Rode dwergen zijn piepkleine sterren – GJ3512 is tien keer kleiner dan onze zon. De planeet is twee keer groter dan modellen voor mogelijk hadden gehouden. ( Science)

Motregen houdt zich niet overal aan de regels. Op Antarctica kan het bij een temperatuur van min 25 graden Celsius nog altijd motregenen. De lucht zou er zo schoon zijn dat waterdruppels geen stof- of andere deeltjes vinden om in sneeuw of ijs te kristalliseren. ( JGRA)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content