Vrouwen raken net als mannen opgewonden door erotische plaatjes. Dat druist in tegen de visie dat visuele prikkels mannen meer stimuleren dan vrouwen. Hersenscans brachten uitsluitsel: er is veel variatie, maar geen merkbaar gemiddeld verschil tussen mannen en vrouwen. (Bron: PNAS)

Lachbanden helpen om grappen grappig te maken. Zelfs flauwe grappen komen grappig over als er lachgeluid onder gemonteerd wordt. Een lachband stimuleert mensen dus niet alleen tot lachen, hij maakt een grap ook grappiger. ( Current Biology)

Het magnetisch veld van een atoom wordt zichtbaar. Het kan door een variant van de magnetischeresonantiebeeldvorming die voor hersenscans gebruikt wordt. Daarbij worden wel miljarden atomen gemeten. Het was een huzarenstukje om het klaar te spelen voor één atoom. ( Nature Physics)

Weinig plekken in het heelal zijn geschikt voor stervorming. Slechts 3 procent van onze Melkweg zou voldoende geschikt gas voor stervorming bevatten. Het zou verklaren waarom er zoveel zones in het heelal zonder sterren zijn. ( Publications of the Astronomical Society of Japan)

Biotechnologen sleutelen aan niet-verslavende tabak. Ze creëerden tabaksplanten met een uiterst laag nicotinegehalte. Daarvoor schakelden ze zes enzymen in de planten uit. Zo reduceerden ze het nicotinegehalte met liefst 99,7 procent. ( Plant Biotechnology Journal)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content