Prematuur geboren kinderen stappen later minder gemakkelijk in relaties. Ze hebben minder vaak seks en krijgen minder kinderen. De studie vertrok van baby’s die minder dan 37 weken ver in een zwangerschap geboren waren. ‘Verlegenheid’ en ‘risicomijdend gedrag’ zijn sleutelfactoren. (Bron: JAMA).

Zonne-energie kan naast elektriciteit ook water produceren. Om daarvoor te zorgen, is een systeem nodig dat de verloren energie door warmteproductie naar een installatie leidt die zeewater ontzilt. Een prototype daarvan bestaat al. ( Nature Communications)

Overbevissing leidt tot genetische verarming. Dat bewijst grootschalig onderzoek van de kabeljauw, waarvan de populatie door overbevissing is gecrasht. De verarming zou het herstel van de populatie in gevaar brengen en een risico op nieuwe crashes inhouden. ( Science Advances)

Astronomen hebben drie ‘vluchtende zombiesterren’ ontdekt. De sterren hadden dood moeten zijn na zware ontploffingen (supernova’s). Door de explosies bewegen ze uiterst snel. Hun atmosfeer bestaat vooral uit zuurstof en neon. ( MNRAS)

Ooit leefde er in Europa een loopvogel die een halve ton woog. Het was een soort struisvogel die 3,5 meter hoog en 450 kilogram zwaar was. Het dier leefde zo’n 1,7 miljoen jaar geleden, toen de eerste mensen Europa koloniseerden. ( Journal of Vertebrate Paleontology)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content