Sociale media maken tieners niet ongelukkig. De conclusie volgt uit een onderzoek van 12.000 tieners gedurende acht jaar. Er werden zo goed als geen indicaties voor een verminderende tevredenheid gevonden. Dat werd als ‘verrassend’ gepresenteerd. (Bron: PNAS)

Een boekentas moet lichter zijn dan 10 procent van het lichaamsgewicht. Zeker als de scholier ze op de rug draagt. Voor trolleys mag het wat meer zijn: 20 procent. Vooral heupen en romp krijgen het zwaar te verduren bij overgewicht van draagtassen. ( Applied Ergonomics)

Gehuwde vrouwen overleven borstkanker gemakkelijker. Alleenstaande vrouwen hebben het al wat moeilijker, gescheiden vrouwen of weduwen nog moeilijker. Het effect wordt toegeschreven aan verschillen in ‘psychosociale ondersteuning’. ( Cancer Medicine)

Konijntjes zouden te lijden hebben van hangoren. Ze zien er schattig uit maar de schedelveranderingen die met de selectie van hangoren gepaard gingen, veroorzaken oor- en tandproblemen. Te mijden, dus. ( New Scientist)

MS zou een oorsprong hebben in virale kinderziekten. Bij muizen werd er een verband gevonden tussen virale hersenaandoeningen op jonge leeftijd en de kans op multiple sclerose. De kinderziekte zou het immuunsysteem ontregelen en zo de vatbaarheid voor MS verhogen. ( Science Translational Medicine)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content