Slecht ruiken is een slecht signaal. Oudere mensen die hun reukvermogen verliezen, hebben beduidend meer kans om snel te sterven dan andere. Er is een link naar hersenaandoeningen, zoals dementie en de ziekte van Parkinson. (Bron: Annals of Internal Medicine)

Grote steden vergroten ongelijkheid. Ze zijn economisch gunstiger voor hun inwoners, maar niet iedereen profiteert er evenveel van. Hoge huurprijzen drijven armere mensen naar ongezonde wijken, waar ze sneller ziek worden. ( Journal of Urban Economics)

Ontstond de maan als gevolg van aardse activiteit? De klassieke hypothese is dat ze een gevolg is van een botsing van de aarde met een komeet, maar het is niet uitgesloten dat ze ontstond uit een enorme magmasplash uit een woeste magmaoceaan. ( Nature Geoscience)

Niet iedereen kan even gemakkelijk bang worden gemaakt. De verschillen schuilen onder meer in de dopamineproductie van twee zones in de hersenen, waaronder de amygdala, die instaat voor emotionele verwerking. ( Journal of Neuroscience)

Wetenschappers maken makkelijk recycleerbaar plastic. In het nieuwe product zijn de basiseenheden verbonden door een band die veel makkelijker gebroken kan worden dan in klassiek plastic. Dat moet eindeloos recycleren mogelijk maken. ( Nature Chemistry)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content