Slapen maakt nieuwe herinneringen mogelijk. Dat gebeurt vooral via een effect op de hippocampus, de hersenzone die instaat voor de opslag van herinneringen op korte termijn. Voor de langere termijn wordt de neocortex ingeschakeld. (Bron: Science Advances)

Het traagst uit elkaar vallende atoom ooit is geobserveerd. Het gaat om het radioactieve xenon-124, dat een halfwaardetijd zou hebben van liefst 1,8 x 1022 jaar. Dat is eindeloos veel langer dan het bestaan van het heelal. Het atoom lijkt dus gemaakt voor de eeuwigheid. ( Nature)

Een eiwit ondersteunt de haartjes in onze oren. Die haartjes zetten geluidsprikkels om in neurologische signalen voor de hersenen. Dankzij spectrine, zoals het eiwit aan hun basis heet, kunnen ze hun functie levenslang vervullen. ( Science Advances)

Cellen in onze longen hebben een olifantengeheugen. Tot 200.000 speciale T-cellen uit het afweersysteem in de wand van de longen onthouden lang welke stoffen potentieel gevaarlijk zijn. De reacties die de stoffen uitlokken leiden tot astmatische aanvallen. ( Frontiers in Immunology)

In Boortmeerbeek is een stokoude reiger gevonden. Het gaat om een fossiel diertje van tussen 32 en 33 miljoen jaar oud. Reigers zouden in die periode Europa gekoloniseerd hebben vanuit Afrika of Azië. In Boortmeerbeek zijn al meer interessante fossielen gevonden. ( Ibis)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content