De Holocaust had een cijfermatig hoogtepunt. Een kwart van de naar schatting 6 miljoen Joden die stierven in de concentratiekampen van de nazi's werd vermoord in een extreem gewelddadige periode van 100 dagen in 1942. ( Science Advances)

Slecht slapen beschadigt de bloedvaten. De hersenen van slechte slapers sturen signalen naar het beenmerg om veel meer witte bloedcellen te produceren. Die veroorzaken de schade. Problemen met hart en bloedvaten zijn het gevolg. ( Nature)

Hommels hebben rust nodig na hun winterslaap. Ze gaan niet meteen voedsel zoeken, maar verstoppen zich slapend tussen gras of dode bladeren. Soms vliegen ze wel een tiental seconden in een willekeurige richting. Zo verwijderen ze zich van hun geboorteplek. ( Scientific Reports)

Prehistorische haaien aten pterosaurussen. Pterosaurussen waren vliegende reptielen met een vleugelspanwijdte van soms meer dan 7 meter. Hun afmetingen beschermden hen niet tegen voorhistorische haaiensoorten van soms slechts 2 meter lang die hen uit de lucht plukten. ( PeerJ)

Overdreven hygiëne bevordert de weerstand tegen antibiotica. Kamers die veelvuldig schoongemaakt worden, huisvesten een kleinere diversiteit aan microben dan andere, maar die microben hebben gemiddeld wel een grotere weerstand tegen antibiotica. (Bron: Nature Communications)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.