Duizenden sterren worden kristallen. Over 10 miljard jaar zal de zon een witte dwerg zijn, een stervende ster. Witte dwergen blijken op grote schaal kristallen kernen van vast zuurstof en koolstof te vormen. Als ze lang genoeg leven, worden ze één grote kristallen bol. (Bron: Nature)

Planten kunnen iets als met de ogen knipperen. Bij snelle lichtveranderingen passen ze hun fotosynthese aan via een ingewikkeld sensorsysteem. Stijgt de lichtintensiteit, dan neemt de fotosynthese even af voor ze weer toeneemt. ( Science)

Onze genen bepalen waar we ons vet opslaan. Dat is meer aan de orde bij vrouwen dan bij mannen. Genen beslissen hoeveel vet er in je romp terechtkomt en hoeveel op andere plekken, zoals de benen en billen. Dat heeft een impact op onze gezondheid. ( Nature Communications)

Orthodontie is geen garantie op een betere mondhygiëne. Ze zet tanden in een betere positie, maar als je ze niet courant verzorgt, kun je later evenzeer met slechte tanden te maken krijgen. ( Community Dentistry and Oral Epidemiology)

Je privacy is in handen van je vrienden. Toch als je veel tijd op sociale media doorbrengt. Zelfs als mensen hun accounts verwijderen, kunnen machines toch informatie over hen putten uit posts die bij amper acht vrienden zijn achtergebleven. ( Nature Human Behaviour)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content