De hersenen kunnen anticiperen op pijn. Ze beseffen dat er pijn zal volgen op een verwonding. Ze sturen onze spierbewegingen al bij vóór we ons bewust worden van het probleem. Zo voorkomen ze dat het nog erger wordt. (Bron: Journal of Physiology)

Zee-egels kijken met hun poten. Daarop hebben ze tentakelachtige buisjes met lichtgevoelige cellen waarmee ze – weliswaar niet goed – kunnen zien. Ze zijn de enige bekende dieren die dat doen zonder ogen. (Journal of Experimental Biology)

Minstens 30 genen bepalen hoe een hart reageert op oefening. Ze bepalen hoe snel een hart pompt en hoe snel het van een fysieke inspanning recupereert. Veel van onze activiteiten worden aangestuurd door veel genen. (Nature Communications)

De eerste paarden werden 5500 jaar geleden gedomesticeerd. Het gebeurde door jagers-verzamelaars in wat nu Kazachstan is. Ze zouden de dieren ook gemolken hebben. Tot dusver werd gedacht dat het herders waren die paarden temden. (Science)

Er bestaat een planeet die donkerder is dan houtskool. Het gaat om een hete en gasvormige planeet die draait rond een ster in het sterrenbeeld Leeuw. Op basis van het weinige licht dat ze reflecteert, gaan astronomen ervan uit dat ze bijna volledig zwart is. (Astronomical Journal)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content