Ons moreel kompas verandert met het ouder worden. Kleuters hebben nog meer interesse voor schoenen dan voor zieke mensen, maar vanaf tien jaar gaan kinderen de morele regels van volwassenen volgen en krijgen ze meer aandacht voor mensen. (Bron: PLoS One)

Oude nieren zijn veilig. Onder druk van de toenemende vraag naar nierdonatie onderzochten wetenschappers of nieren van zestigplussers nog geschikt zijn voor transplantatie. Als de normen gevolgd worden, is er geen probleem met deze organen. ( Clinical Transplantation)

Droge landschappen verhogen de kans op epidemieën. Zieke dieren komen er aan de schaarse waterbronnen gemakkelijker in contact met gezonde dieren, waardoor ziektes zich sneller verspreiden. Het is een extra risico verbonden aan de klimaatopwarming. ( Functional Ecology)

IJzer uit erwten wordt kunstmatig versterkt. IJzer wordt niet gemakkelijk door het lichaam opgenomen. Daarom zien wetenschappers heil in het artificieel versterken van een ijzereiwit uit erwten om opname door het lichaam te bevorderen. ( Journal of Nutrition)

Alcohol drinken stimuleert wateropname. Bij muizen gaat het om een dubbel proces, met enerzijds een verhoging van de urineproductie en anderzijds het stimuleren van een hormoon dat drinken bevordert. Beide stappen beïnvloeden sterk de waterbalans. ( Cell Metabolism)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content