Veel buitenschoolse activiteiten geven kinderen stress. Ze moeten tijd voor zichzelf hebben. Ook de rest van het gezin kan onder druk komen door te veel al dan niet verplichte kinderhobby’s. (Bron: Sport, Education and Society)

Grijs haar kan een gevolg zijn van een infectie. Een eiwit dat de functie controleert van cellen die de haarkleur verzorgen, speelt ook een rol in het reguleren van genen uit de afweer. Als de afweer de bovenhand haalt en het eiwit overrulet, wordt het haar grijs. ( PLoS Biology)

Een walvishaai kan enorme afstanden afleggen. De grootste vis ter wereld kan 18 meter lang worden. Een jong vrouwelijk dier met een satellietzender legde in 841 dagen liefst 20.000 kilometer af in de Stille Oceaan. ( Marine Biodiversity Research)

Stress bevordert het vervagen van slechte herinneringen. Dat impliceert dat het toedienen van het stresshormoon cortisol aan patiënten met angsten nuttig kan zijn in de strijd tegen hun problemen. Het mechanisme wordt als ‘extinctieleergedrag’ omschreven. ( Behavior Therapy)

Liefhebbers van zeevruchten hebben meer seks. Ze krijgen ook makkelijker kinderen. Hoe dat in zijn werk gaat, is helaas niet duidelijk. Mogelijk spelen er hormonale invloeden op geslachtscellen en fertiliteitskenmerken. ( Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content