Jezelf overschatten is een hardnekkig euvel. Zelfs chauffeurs die in een ziekenhuis zijn beland nadat ze een ongeval hebben veroorzaakt, vinden van zichzelf dat ze beter rijden dan gemiddeld. Jezelf overschatten zou bijdragen tot je mentale gezondheid. ( New Scientist)

Cultuurverschillen sturen gedrag in een koffiebar. In Noord-China, waar de landbouw op tarwe steunt, zitten klanten in een Starbucks vaker alleen, terwijl ze in het rijstrijke zuiden vaker samenzitten. Rijst telen impliceert meer samenwerking dan tarwe kweken. (Bron: Science Advances)

Je ogen verraden je persoonlijkheid. Algoritmen zijn in staat de grote lijnen van je persoonlijkheid te voorspellen op basis van oogbewegingen. Dat opent een heel gamma aan mogelijke toepassingen. ( Frontiers in Human Neuroscience)

Melaatsheid is waarschijnlijk in Europa ontstaan. Onderzoekers hebben het genoom gereconstrueerd van tien lepraveroorzakende microben uit middeleeuwse kerkhoven. De microben hadden een grote diversiteit en zouden nadien op veel plekken in de wereld terechtkomen. ( PLOS Pathogens)

Toen hij een sneeuwbal was, is de aarde razendsnel gesmolten. 650 miljoen jaar geleden zou de aarde bijna volledig bevroren zijn geweest. Toen het ijs begon te smelten, steeg de zeespiegel met liefst 30 centimeter per jaar – honderd keer sneller dan nu. ( Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content