Slechte proffen kosten studenten 5 procent van hun punten. Favoritisme, cynisme en overdreven kritiek kunnen studenten zo sterk beïnvloeden dat ze tot 5 procent minder goed scoren op examens. Ze cultiveren een hekel aan het vak. (Bron: Communication Education)

Zelfstandige naamwoorden vertragen onze taal. Sprekers lassen meer stopwoordjes als ‘hum’ en ‘euh’ in voor een zelfstandig naamwoord dan voor een werkwoord. Dat is zo in veel talen. Naamwoorden zouden minder gemakkelijk in een tekst ‘in te plannen’ zijn. ( PNAS)

Een nieuwe molecule zou verkoudheid kunnen bestrijden. De verkoudheidsvirussen gijzelen een menselijk eiwit, waarmee ze zichzelf beschermen. Er is nu een molecule gevonden, die het eiwit zo viseert dat het virus het niet langer kan gebruiken. ( Nature Chemistry)

Dikke oma’s hebben dikke kleinkinderen. Dikke moeders (en vaders) kunnen dikke kinderen maken, maar er speelt een extra generatie-effect via grootmoeders. Mogelijk gaat het om epigenetische factoren die al in oma’s baarmoeder actief waren. ( Pediatric Obesity)

Een algoritme zoekt werk voor vluchtelingen. Dat machines slimmer kunnen zijn dan mensen is bekend. Zo is er een algoritme gemaakt dat de kansen op werk voor vluchtelingen verhoogt: met 40 procent in de VS en liefst 75 procent in Zwitserland. ( Science)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content