De smeltende gletsjers hebben hun point of no return bereikt. Zelfs als we de komende decennia onze uitstoot van broeikasgassen sterk zouden terugdringen, zullen de gletsjers tot ver in de volgende eeuw blijven smelten. (Bron: Nature Climate Change)

Er is een groot equivalent van onze planeet Mercurius ontdekt. De planeet bevindt zich in een sterrenstelsel op 340 lichtjaren van de aarde. Net als Mercurius heeft ze een enorm ijzeren hart, waardoor ze in verhouding tot haar afmetingen erg zwaar is. ( Nature Astronomy)

Vaders met een hond zijn strenger voor hun kinderen. De kinderen krijgen, zij het in geringere mate, te maken met de wat autoritaire omgangsstijl die hun vaders bij hun huisdier hanteren. ( PLoS One)

De buitenste cellen van een plant vormen een puzzelpatroon. Doordat ze als puzzelstukjes in elkaar passen, kunnen ze beter reageren op de mechanische stress die gepaard gaat met de groei. Het patroon is helaas alleen onder een microscoop zichtbaar. ( eLife)

Zeezoogdieren zijn steeds groter geworden. Walvissen zijn daar het beste voorbeeld van. De aanpassing was nodig om gemakkelijker warm te blijven in kouder water. Gemiddeld weegt een zeezoogdier 500 kilogram – een landzoogdier blijft gemiddeld onder 100 kilo. ( PNAS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content