Baby’s hebben een vorm van moraliteit. Uit hun gedrag blijkt dat ze verwachten dat een vrouw een huilende baby in haar armen neemt en koestert. Dat doen ze al op een leeftijd van vier maanden. Wetenschappers zien er een aangeboren morele reflex in. (Bron: Cognitive Psychology)

Oudere mensen lopen gemakkelijk verloren. Dat komt omdat het navigatiecentrum in hun hersenen begint te sputteren. De zenuwcellen in dat centrum die instaan voor het creëren van ruimtelijk overzicht, slaan geleidelijk aan op tilt. ( Current Biology)

Hersenen gaan ten koste van kracht. Dat weet iedereen die ooit met chimpansees te maken heeft gehad. Een studie concludeerde dat primaten met in verhouding veel hersenen minder spiermassa hebben – hersenen pikken middelen van andere organen in. ( The Anatomical Record)

Het water op de aarde heeft een calamiteit overleefd. Onderzoek heeft uitgewezen dat het al op onze planeet aanwezig was vóór de krachtige botsing met een hemellichaam die de maan opleverde. Dat verhoogt de kans dat er ook water is op andere planeten. ( Science Advances)

De Maya’s handelden al in honden. Uit archeologische vondsten op 2300 jaar oude sites in Centraal-Amerika blijkt dat ze de dieren kweekten en verhandelden over grote afstanden. Ook grote katachtigen zouden ze in gevangenschap gehouden hebben. ( PNAS)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content