Geluidsoverlast verhoogt het risico op dementie. Mensen die voortdurend worden blootgesteld aan niet eens zo zware geluidsoverlast, hebben na hun 65e een derde meer kans op cognitieve haperingen en beginnende dementie. (Bron: Alzheimer’s & Dementia)

Wetenschappers sleutelen aan magnetische velden. Ze hebben een mechanisme ontdekt (‘microbuisjesimplosie’) dat drie keer zwaardere magneetvelden genereert dan ooit eerder is gebeurd. Zulke hoge waarden komen niet natuurlijk op de aarde voor. ( Scientific Reports)

Kauwende mensen irriteren meer dan kauwende dieren. Dat blijkt uit onderzoek van mensen met misofonie, die zo allergisch voor bepaalde geluiden zijn dat het hun welzijn beïnvloedt. ( New Scientist)

Echtgenoten van mensen op de intensieve zorg lopen zelf risico. Ze kunnen problemen met hart en bloedvaten krijgen en zelf een opname nodig hebben, zelfs al enkele weken na die van hun partner. Het euvel is stressgerelateerd. ( Circulation)

Vanilline vormt een basis voor ‘vloeibare’ ecologische batterijen. De aromatische stof kan zware of zeldzame metalen zoals elektrolyt vervangen en zo bijdragen tot duurzame batterijtechnologie. ( Angewandte Chemie)

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content