De Leuvense studentenradio Radio Scorpio zit in de problemen. Dat moet, schatten we, de biljoenste keer zijn.

door Stijn Tormans

De toekomst van de media is multimediaal. En soms ook extreem onnozel. Vorige week gezien op het VRT-Journaal: Caroline Gennez en Frank Vandenbroucke die 3 – drie! – identieke microfoons onder de neus geduwd krijgen met het opschrift ‘VRT-Nieuws’.

De reorganisatie van de nieuwsdienst begint zo stilaan een running gag te worden. Het lijkt wel alsof ze daar uit zuinigheid met de dienst humor gefuseerd zijn.

Maar niet alleen aan de Reyerslaan beleven ze ‘een klotejaar’, zoals hoofdredacteur Jos Bouveroux het in een interview noemde. Radio Scorpio zit weer in de problemen. De oudste vrije radio van België is legendarisch. Dat komt onder meer omdat heel wat ex-Scorpioten later iets ‘hoogs’ geworden zijn in de media. Bruno Wyndaele heeft er jaren achter de microfoon gezeten. Jan Hautekiet, ook. Adriaan Van den Hoof. Wouter Vandenhaute. En Dré Vermeulen, toen hij nog haar had.

De zender eindigt ook elk jaar, als enige kleintje, hoog in Humo’s Pop Poll. Misschien merkwaardig, want Scorpio is alleen te ontvangen in Leuven. Niet zo merkwaardig voor wie ooit naar Scorpio geluisterd heeft. Ooit hoorden we tien minuten lang niets. Net toen we de knop wilden omdraaien, zei de presentator: ‘Sorry, ik was u even vergeten, ik had ruzie met mijn lief.’ First things first.

We hebben al eeuwen niet meer naar Scorpio geluisterd – alleen voor een radiostation in Tobbackstad gaan wonen, is wat veel gevraagd. Maar van één ding zijn we zeker: dat ze daar nog altijd radio maken zoals ze hem nergens meer maken. Wars van wat alle mediablazers toeteren. En dat ze er ook nog altijd hardnekkig weigeren om één seconde ‘reclame’ uit te zenden, zoals oude Amadezen ook nog altijd weigeren om Coca-Cola te drinken. Alleen al daarom zou Scorpio bij wet verplicht moeten worden om nationaal uit te zenden.

Radio Scorpio is echter nog om een andere reden legendarisch. De zender dreigt al bijna dertig jaar te verdwijnen. Een paar maanden na de oprichting in 1979 werd de zender uit de ether gehaald. Voor de geschiedenis die volgde, hebben ze een woord uitgevonden: woelig. Noem een probleem op en bij Scorpio hebben ze het meegemaakt. Vandaag is het weer van dattum: 15.000 euro schulden, een gevolg van (alweer) een verhuizing en hoge auteursrechten. Dat moet, schatten we, zowat de biljoenste keer zijn.

Studio Brusselpresentator Tomas De Soete laat uit sympathie zijn onderbroek veilen. Tot 14 juni volgen er nog een hoop benefietacties om de zender te redden.

Niet dat we ons veel zorgen maken: het zijn beroepsoverlevers, die Scorpioten. Dat houdt hen scherp. Maar bied voor alle zekerheid toch maar op die onderbroek. Ook al is ze vuil en is het die van Tomas De Soete: het gaat om het principe. En de traditie.

Mogen ze daar bij Scorpio nog heel lang problemen hebben en dreigen te verdwijnen.

WWW.RADIOSCORPIO.COM

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content