Komkommer: wereldbreed populair

© ISTOCK

We noemen de komkommer een groente, maar hij ontwikkelt zich uit een bloem en is in principe dus fruit (een vrucht). Voor zijn voedingswaarde, 15 kcal per 100 gram, moeten we het niet doen, want buiten veel water (95%) en een snuifje vitamine K brengt de lange groene nauwelijks voedingsstoffen aan. Toch is de vrucht razend populair. Ze is afkomstig uit India, waar nog altijd wilde komkommers groeien. Nu wordt de neef van meloenen en pompoenen in de hele wereld gekweekt. Links en rechts worden er wat geneeskrachtige kwaliteiten aan toegeschreven, maar in die lijn lijkt geen toekomst te zitten. Net als spinazie, sla, tomaten en zo veel andere energiearme groenten brengt de komkommer wel flink wat smaak op onze tafels. In sommige landen wordt de komkommer gedroogd, en dat zou zijn voedingskwaliteiten onverwacht hoog opschroeven.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content