Ann Peuteman

Aan de vooravond van het parlementaire reces gaf de SP.A coalitiepartner VLD nog iets om over na te denken.

Dit zou wel eens de laatste zomervakantie van Verhofstadt II kunnen worden, want PS-voorzitter Elio Di Rupo wil de regering zien vallen. Dat was de boodschap die Freddy Willockx (SP.A) vorige week plechtig uitdroeg. De burgemeester van Sint-Niklaas mag dan al wel niet meer meespelen op het hoogste niveau van de nationale politiek, hij is naar eigen zeggen wel de juiste man om een objectieve analyse te maken. Meestal komen Willockx’ analyses erop neer dat partijgenoot Frank Vandenbroucke verkeerd bezig is, maar dit keer waarschuwt hij de hele regering dus voor het naderende einde. Nochtans heeft geen enkele democratische partij op dit moment baat bij nieuwe federale verkiezingen. Willockx’ eigen partij is bijlange niet klaar om een electorale krachtmeting aan te gaan zonder stemmenkanon Steve Stevaert, en de VLD is niet klaar tout court. Ook Pieter De Crem, CD&V-fractieleider in de Kamer, liet afgelopen weekend in De Morgen weten dat hij liever geen nieuwe federale stembusgang zou zien vóór de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Zelfs voor de PS zijn vervroegde verkiezingen niet onverdeeld positief. Want die zouden tot een nog groter Vlaams Belang en een federale regeringsdeelname van de N-VA kunnen leiden, en daar zit Di Rupo niet meteen op te wachten.

Vanwaar dan Willockx’ profetie? Wou hij zijn partij nog eens ouderwets op stang jagen? Was het wishful thinking? Onderhand begint het wel heel erg op te vallen dat zowel Willockx als de Leuvense burgemeester Louis Tobback op de proppen komen telkens wanneer uitspraken moeten worden gedaan die het partijhoofdkwartier zich niet kan permitteren. Een tegendraadse minister? De SP.A vindt altijd wel een éminence grise die hem in de krant wil terechtwijzen. Dit keer was het signaal echter niet voor de eigen achterban bedoeld, maar wel voor de VLD. Voor de Vlaamse liberalen zouden verkiezingen in het najaar een regelrechte ramp betekenen die hen van een enkeltje naar de oppositiebanken verzekert. In de federale regering staan de Vlaamse liberalen en de Waalse socialisten steeds vaker lijnrecht tegenover elkaar, en dat zou Di Rupo wel eens zo zat kunnen worden dat hij nog liever met CD&V/N-VA aan tafel zit. Bij de liberalen wordt ook steeds minder smalend gedaan over de aanhoudend desastreuze peilingen. In sommige lokale afdelingen – vooral in Oost-Vlaanderen – wordt zelfs hardop nagedacht over alternatieve kartels en lijstnamen om maar niet onder de vlag van de zo verguisde VLD naar de gemeenteraadsverkiezingen te moeten trekken. De liberalen zijn dus gewaarschuwd: als ze in het najaar te moeilijk doen over het loopbaaneindedebat, de financiering van de sociale zekerheid of de fiscale hervormingen, dan kunnen ze het aan de kiezer gaan uitleggen.

Ann Peuteman

Voor de Vlaamse liberalen zouden verkiezingen in het najaar een regelrechte ramp betekenen.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content