Han Renard

Vlamingen en Franstaligen staan lijnrecht tegenover elkaar in de discussie over het aantal afstuderende artsen.

Nu de Franstaligen na jaren eindelijk opnieuw een filter ingebouwd hadden om het aantal geneeskundestudenten te beperken, is het weer niet goed: vorige week schorste de Raad van State het vergelijkende examen dat Franstalige aspirant-artsen sinds dit jaar op het eind van hun eerste bachelorjaar moesten afleggen. Van de 1112 studenten die eind juni slaagden voor dat zes uur durende concours-boucherie of bloedbadexamen zouden alleen de 582 best scorende naar het tweede jaar mogen overgaan.

Niet verwonderlijk dat dat leidde tot grote frustraties bij studenten die hun examens wel succesvol aflegden maar niet goed genoeg waren in het concours. Een tiental geneeskundestudenten uit Namen trok naar de Raad van State en kreeg zijn zin. Dit selectiesysteem is onwettig, oordeelde het rechtscollege. Hoe het verder moet en wie in september aan het tweede jaar mag beginnen, is nog onduidelijk. Maar de kans is groot dat uiteindelijk alle geneeskundestudenten mogen doorstromen die slaagden voor hun eerstejaarsexamens. Het concours ligt voorlopig in de prullenbak.

Communautair is dit een explosief dossier. Vlaamse universiteiten hanteren al jaren een toelatingsproef om het aantal geneeskundestudenten te beperken. De PS wil daar in Brussel en Wallonië om ideologische redenen niet aan: een selectie bij de start zou leerlingen uit elitescholen en de gegoede klasse bevoordelen. Doordat beperkende maatregelen ontbreken, dreigen straks veel Franstalige studenten geneeskunde af te studeren die hun vak nooit zullen mogen uitoefenen, omdat ze in principe geen recht hebben op het daartoe benodigde Riziv-nummer. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) beloofde een gebaar te zullen maken, maar wel op voorwaarde dat er aan Franstalige universiteiten een effectief selectiemechanisme zou komen.

Tegenstribbelend voerde Jean-Claude Marcourt (PS), minister van Hoger Onderwijs in de Waalse regering, dan maar zijn concours in. Nu dat is geschorst, richt hij zijn pijlen opnieuw op de federale regering. De eis om het aantal studenten geneeskunde te beperken is ‘absurd’, zegt de Waalse superminister: ‘We hebben te weinig artsen, onderzoekers en specialisten.’ Vorige week kreeg hij de steun van Le Forem, de Waalse tegenhanger van de VDAB. Die plaatste het beroep van huisarts voor het eerst op de lijst met Waalse knelpuntberoepen.

Marcourt ligt ook op ramkoers met de Vlaamse studenten en universiteiten, die het onheus vinden dat het laisser-faire van de Franstaligen straks door Maggie De Block zou worden beloond. Binnen de federale regering hebben ook CD&V en N-VA grote bedenkingen, terwijl de MR de Franstalige geneeskundestudenten steunt. Nóg een lastig dossier, dus, dat na de zomer op de federale regeringstafel belandt.

Han Renard

De eis om het aantal studenten geneeskunde te beperken is ‘absurd’, zegt minister Jean-Claude Marcourt (PS).

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content