De Knack die u nu in uw handen hebt, is is het eerste nummer in de nieuwe vormgeving van artdirector Guido Packolet. En er is nog nieuws uit eigen huis: na een inloopperiode van zes maanden als adjunct-hoofdredacteur nam Karl van den Broeck op

1 januari de functie op van hoofdredacteur van Knack.

Het hoofdredacteurschap van Knack werd tot nu toe door Rik Van Cauwelaert gecombineerd met de functie van directeur. Op zijn vraag wordt deze functie gesplitst.

Zes maanden geleden trad Karl van den Broeck in dienst als adjunct-hoofdredacteur. Vanaf 1 januari neemt hij, in samenspraak met adjunct Frans Vuga en coördinator Gerry Meeuwssen, de dagelijkse leiding van de redactie.

Van den Broeck (39) heeft op dat terrein een grote ervaring opgedaan bij de krant De Morgen, waar hij achttien jaar lang alle journalistieke terreinen verkende. Hij was de samensteller van de jongerenbijlage, was politiek redacteur, maar kreeg vooral naam als eigenzinnige cultuurverslaggever. Vlak voor zijn vertrek was hij mee verantwoordelijk voor de samenstelling en aanmaak van de dagkrant.

Karl van den Broeck, zoon van schrijver Walter van den Broeck, is ook een van de drijvende krachten achter het bijzonder populaire festival Strip Turnhout in zijn geboortestad.

De lijn en de inhoud van Knack blijven, zoals voordien, onder de verantwoordelijkheid van directeur Rik Van Cauwelaert.

Guido Packolet (41) verdiende eerder zijn sporen bij Dag Allemaal, Goed Gevoel, Joepie, Nieuwe Panorama, PC Magazine, Teek en Ché, maar sinds 1 november werkte hij in alle stilte aan een nieuw kleedje voor Knack, dat dit jaar zijn 35e verjaardag viert.

Welk basisprincipe heb je voor ogen gehouden bij het maken van de lay-out?

GUIDO PACKOLET: Knack is een nieuwsmagazine en dat moet zo blijven. De vorm mag niet primeren op de inhoud. We streven ernaar om alle artikels zo goed mogelijk tot hun recht te laten komen.

Voorbeelden?

PACKOLET: Ik ben nogal wild van de Amerikaanse bladen. Zij besteden enorm veel aandacht aan de beeldkeuze, en journalisten en vormgevers werken er nauw samen om de inhoud zo efficiënt mogelijk aan de lezer te kunnen presenteren. Vaak zien journalisten vormgevers als hun vijanden. Maar goeie vormgevers denken inhoudelijk en goeie journalisten zijn bekommerd over de vorm die hun artikel moet krijgen. “

Welke valkuilen heb je moeten vermijden?

PACKOLET: Ik geloof niet in schreeuwerige lay-outs. Het heeft geen zin om foto’s enorm op te blazen zonder reden. Net zoals de inhoud mag ook de vormgeving van Knack niet populistisch zijn.

Komen er nog vormelijke vernieuwingen?

PACKOLET: De lay-out is nu aangepast, nu gaat al onze aandacht naar de beeldkeuze. Zowel de eigen foto’s als de foto’s die binnenkomen via fotoagentschappen moeten veel meer aandacht krijgen. Ook zijn we voortdurend op zoek naar getalenteerde fotografen en illustratoren. Cartoonist Erwin Van Mol geeft voortaan commentaar op de binnen- en buitenlandse actualiteit.

R.V.C./K.v.d.B.

Reageren op dit artikel kan u door een e-mail te sturen naar lezersbrieven@knack.be. Uw reactie wordt dan mogelijk meegenomen in het volgende nummer.

Partner Content