Web weergave

Moet België zijn excuses aanbieden aan Congo? Het is niet de bedoeling om Jan met de pet een eeuwig schuldgevoel te bezorgen voor de kolonisatie, zegt diversiteitsconsulent Omar Ba. 'Maar een officiële erkenning van de wreedheden is een belangrijke stap.'

U VRAAGT

Meer dan 100.000 Belgen staan financieel 'onder bewind'. Zeker bij bejaarden wordt die beslissing ontstellend vlot genomen. 'Sommige advocaten controleren 50 tot 100 oude mensen', schrijft Knack-redactrice Ann Peuteman in haar nieuwe boek Grijsgedraaid - Waarom we bang moeten zijn om oud te worden. Een overzicht van haar bevindingen.

BELGIË

Met Koen Van den Heuvel als nieuwe milieuminister en Pieter De Crem als nieuwe minister van Binnenlandse Zaken lijken vooral 'rechtse' CD&V'ers de toon te bepalen. Dat is geen probleem. Het gebrek aan een linkse De Crem is dat wel.

CAFÉ TREURENBERG

Het mag dan een van de dodelijkste kankers zijn, het is ook een van de minst bekende. Pancreaskanker is moeilijk op te sporen en te behandelen, en zelfs chirurgisch ingrijpen is niet vanzelfsprekend. 'Pomp niet al het geld in kankers die al veel aandacht krijgen', zegt experte Ilse Rooman.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo's Hollandse Lente in de Koninklijke Musea voor Schone Kunsten, Brussel.

CULTUUR