Web weergave

Met hun koloniale verleden proberen de meeste westerse landen intussen in het reine te komen, maar met hun rol in de slavernij zijn ze vaak nog niet zover. In De zwarte handel maakt Herman Portocarero dat verleden opnieuw actueel: 'Kijk naar Black Lives Matter: voor veel nazaten van de slaven begint de afrekening pas nu.'

HET GESPREK

De op drie na rijkste mens ter wereld maakt zich zorgen omdat de wereld nog altijd geen plan heeft voor de strijd tegen de klimaatverandering. Dus maakte Bill Gates er zelf één: hij wil tegen 2050 een nuluitstoot van broeikasgassen. Zijn aanpak steunt sterk op technologische innovatie.

BELGIË

Iedere week zoekt Knack naar misleidende informatie op het internet. Sinds het losbarsten van de coronacrisis is er een brede waaier aan groeperingen, websites en vzw's opgedoken die ijveren tegen de coronamaatregelen of tegen vaccinatie. Ze bestoken de burger enerzijds met foute informatie, maar anderzijds ook met bedelberichten voor financiële steun.

BELGIË

Vorige week besliste de over- heid dat niet-essentiële reizen nog tot 1 april verboden blijven. Wie op vakantie wil, moet dat dus in eigen land doen. En daar zijn motorhomes ideaal voor.

BELGIË

Er liggen heel wat arbeidsmarkthervormingen op de plank van onze regeringen, bijvoorbeeld over de werkloosheidsuitkeringen, het vaderschapsverlof, quota voor vrouwen en de pensioenen. Maar hoe denken de Vlamingen daarover? Experts van de UGent gingen het na.

BELGIË

Het heeft geen zin het lot van de Oeigoerse minderheid in China als genocide te bestempelen, als het Westen met Peking moet blijven onderhandelen over klimaat en pandemieën, stelt The Economist.

WERELD

Dankzij epigenetica krijgt de strijd tegen de aftakeling van onze ogen een nieuwe dimensie.

KENNIS

De VRT hoort geen sketchshows over politici uit te zenden.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Gianni Pettena/Forgiven by Nature in La Verrière en ISELP, Brussel.

CULTUUR

Premier Alexander De Croo (45, Open VLD) gaf zijn eerste grote interview aan Knack. Een latere cover - met gefotoshopt bordje waarop stond 'Gezocht: kiezers' - stemde hem minder vrolijk.

50 JAAR KNACK

'Het interview met mijn broer en mezelf in 1987 was een echte bom', zegt oud-premier en gewezen voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy (74).

50 JAAR KNACK

In oktober 2014 hield Björn Soenens, toen hoofdredacteur van de VRT-nieuwsdienst, op de website van Knack een pleidooi voor 'constructieve journalistiek'. Dat leidde tot een pittig debat over de rol van de media: moeten die alleen focussen op problemen, of ook op oplossingen? De vraag is in deze pandemietijden actueler dan ooit. Wij legden ze voor aan Karel Verhoeven, Liesbeth Van Impe, Joël De Ceulaer en Rob Wijnberg.

50 JAAR KNACK

Alona Lyubayeva (48), geboren en getogen in Oekraïne, leerde vooral Nederlands door in 1995 een abonnement te nemen op Knack. De gewezen Vlaamse diversiteitsambtenaar is nog altijd een even kritische als tevreden abonnee.

50 JAAR KNACK

Piet Piryns, eens meesterinterviewer bij Humo, Vrij Nederland, De Morgen en Knack, houdt een monoloog over de journalist als merk en de opkomst van het columnisme.

50 JAAR KNACK

Voor wie eraan zou denken een onderzoeksjournalist het zwijgen op te leggen: het zal mooi niet lukken, want dankzij Forbidden Stories staan er honderden klaar om zijn of haar werk voort te zetten. Sinds The Cartel Project is Knack mee aan boord. Want: 'Wat journalisten doodt, is isolatie.'

50 JAAR KNACK

'Het is belangrijk om het beschaafde ideeëndebat in de samenleving te stimuleren', zegt Anne-Sophie Bailly (48), hoofdredacteur van Le Vif. 'Want daaraan schort het vandaag soms.'

50 JAAR KNACK

Of het nu verpakt is als de hedendaagse kreet 'fake news' of het sinistere 'Lügenpresse': machthebbers proberen de media al eeuwen in het hart te treffen. De pers verspreidt doelbewust leugens, is de beschuldiging. Dat is op zich een leugen, maar ze gaat al eeuwen mee.

50 JAAR KNACK

Vijftig jaar Knack leverde niet alleen oneindig veel artikels en deadlinezweet op, maar af en toe ook een mooie foto achter de schermen. Met een verhaal.

50 JAAR KNACK

Vier jaar lang was Hubert Van Humbeeck de adjunct-hoofdredacteur van Knack, en dus van Frans Verleyen. Later volgde hij hem op als hoofdredacteur, en ten slotte als redactiedirecteur. Een kwarteeuw na het overlijden van Verleyen schetst hij het portret van 'de invloedrijkste journalist van zijn generatie'.

50 JAAR KNACK

Tussen 1985 en 2002 was Ria Samyn de secretaresse van Frans Verleyen en van de Knack-redactie. 'Ik werkte er zo graag dat ze niet doorhadden dat ik de pensioenleeftijd al voorbij was.'

50 JAAR KNACK

EX-premier Guy Verhofstadt (67) was dicht bevriend met Frans 'Sus' Verleyen, die tussen 1972 en 1983 hoofdredacteur van Knack was. 'Na zijn dood is het blad nooit meer hetzelfde geweest.'

50 JAAR KNACK

Als Knack in zijn vijftigjarige bestaan één verdienste heeft gehad, dan is het wel dat het de Vlaamse lezer op een andere manier heeft leren omgaan met nieuws.

50 JAAR KNACK

Voor haar films en acteerwerk kreeg Hilde Van Mieghem (62) in Knack niet altijd de beste recensies. Maar in 2017 werd ze uitgeroepen tot onze 'vrouw van het Jaar'.

50 JAAR KNACK

Van heldhaftige waarheidsvinder over gewetenloze rioolrat tot frauduleuze fantast: Hollywood heeft de journalist altijd al in verschillende rollen gecast. Negen onthullende films over de machinisten van de media.

50 JAAR KNACK