Web weergave

Het belangrijkste Europese instrument om de opwarming van de aarde tegen te gaan, is het systeem voor emissiehandel of ETS. Dat moet de vervuilende industrie aansporen om duurzamer te produceren. Maar wat blijkt? Het systeem is een geldkoe voor die vervuilers. De Belgische industrie heeft er 2,1 miljard euro aan verdiend, becijferde het Nederlandse onderzoeksbureau CE Delft.

BELGIË

Als iemand het Vlaamse milieubeleid mag beoordelen, dan Vera Dua wel. De eerste groene minister van Leefmilieu stapte tien jaar geleden uit de politiek en is nu voorzitter van Bond Beter Leefmilieu. 'Zuhal Demir staat dus los van de Boerenbond - oef! - maar ze mag ook niet in de greep van de industrie zitten, natuurlijk.'

BELGIË

Jaarlijks kiest de redactie van Knack een man of vrouw van het jaar. 2020 was echter op geen enkel vlak een normaal jaar en dus kozen we dit keer niet voor één persoon, maar wel voor de duizenden mannen en vrouwen die de voorbije maanden meer dan wie ook het verschil hebben gemaakt. Onze mensen van 2020 zijn alle zorgkundigen, verpleegkundigen, poetshulpen, artsen en andere gezondheidswerkers die zich in ziekenhuizen en woonzorgcentra dag na dag onverschrokken inzetten om de coronapandemie te bezweren.

BELGIË

Sociale media en opiniekaternen werden de voorbije weken gedomineerd door discussies over de energievoorziening in België. Geregeld duikt daarbij het argument op dat windturbines veel slachtoffers maken onder vogels, vleermuizen en andere dieren. Klopt dat?

BELGIË

Pensioenexperts Marjan Maes en Marc De Vos geloven niet dat ons land er ooit nog in zal slagen de pensioenuitgaven onder controle te krijgen. 'Alle maatregelen in het regeerakkoord zijn erop gericht om de kosten nog verder te laten oplopen. Het is van de pot gerukt.'

BELGIË

Elke week tipt een Knack-redacteur nieuwe boeken. Deze week: Lander Deweer, die dit najaar samen met Jan Swerts De nieuwe stilte uitbracht.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Monoculture: een recent verhaal in het M HKA, Antwerpen.

CULTUUR

Wat filmklassiekers als King Kong, Casablanca, Batman en Sneeuwwitje gemeen hebben? Alle vielen ze ten prooi aan censuur, hoewel België een van de meest vrije filmkeuringssystemen ter wereld had. In zijn boek Verboden beelden gidst Daniël Biltereyst, professor film- en mediastudies aan de Universiteit Gent, u langs geknipte scènes, steigerende moraalridders en veranderende zeden.

DOCUMENT