Web weergave

In de schaduw die de coronacrisis over de hele samenleving werpt, werkt Sammy Mahdi aan een asiel- en migratiebeleid waarmee hij straks zowel zijn groene coalitiepartners als de kiezers van het Vlaams Belang wil overtuigen. Er zijn eenvoudigere klussen. Knack bracht hem samen met oud-rechter Marc Bossuyt. 'U zult mij nooit in feeststemming zien omdat ik mensen moet terugsturen.'

HET GESPREK

In het verhitte debat over het al dan niet sluiten van de scholen toont psycholoog en onderwijsexpert Wouter Duyck (UGent) zich een vurig verdediger van het beleid. Een gesprek over stromannen, kruisigingen en een falend systeem. 'Bij sommige academici en opiniemakers mis ik empathie.'

DE CORONACRISIS

Net nu onze privacy meer dan ooit onder druk staat rommelt het aan de top van de Gegevensbeschermingsautoriteit. Voorzitter David Stevens reageert voor het eerst op de beschuldigingen aan zijn adres, zij aan zij met Hielke Hijmans, de voorzitter van de Geschillencommissie. 'Het is niet zo dat wij elke dag vechtend door de gang rollen.'

DE CORONACRISIS

Mij overkomt dat niet, dacht boekhouder Dirk V. uit Deurne bij berichten over cyberfraude. Toch verloor hij vorig jaar 30.000 euro aan een vrouw die hem weer in de liefde had doen geloven. Hij is niet de enige: de financiële schade van romantische of vriendschapsfraude bedraagt in ons land al bijna 24 miljoen euro. En door de groeiende corona-eenzaamheid wordt verwacht dat dat cijfer snel zal stijgen.

BELGIË

Bedrijven die 5G-technologie leveren, beweren graag dat de ultrasnelle mobiele verbindingen zullen helpen om de klimaatcrisis onder controle te krijgen. Ecologische stemmen vrezen de extra CO2-uitstoot en pleiten voor 'digitale soberheid'.

BELGIË

'In de kerker van mijn ziel schuilt er nog altijd een vrolijk jongetje', zegt Mustafa Kör. 'Alleen heeft dat jongetje al veel schaafwonden opgelopen.' Hoe zwart de dichter de dingen soms ook ziet, hij kijkt nog altijd met verwondering naar zijn zonen, zijn dansende vrouw en de groene specht in zijn tuin.

BELGIË

Meer dan tien jaar probeerde het regime hem te negeren. Maar nu hij twee weekends op rij over heel Rusland tienduizenden betogers de straat op krijgt, kan niemand meer om Aleksej Navalny heen. Waar staat Ruslands onbetwiste oppositieleider voor, en wat is zijn strategie?

WERELD

Hoelang kan Joe Biden voordeel halen uit de Trumpgezinde raid op het Capitool? En hoe moet het nu verder met de Republikeinen? Vlak voor de start van het impeachementproces maakt historicus Timothy Snyder de round-up.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het boek Maisons d'art moderne/Privéverzamelingen in België 1945-1980.

CULTUUR