Web weergave

Een eclatante verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang, brandstichting in een asielcentrum in Bilzen en onversneden haat op sociale media. Terwijl de nood aan nieuwe opvangplaatsen groeit, lijkt het draagvlak voor asiel in Vlaanderen te krimpen. Maar er is ook een andere realiteit.

BELGIË

Komend weekend vergaapt half Vlaanderen zich aan een Zwitsers vliegveld: op de Dübendorf Air Base, bij Zürich, vinden de wereldkampioenschappen veldrijden plaats. Niet alleen de sporters kijken reikhalzend uit naar dat WK. Talloze familieleden, fans, verzorgers en trainers leven toe naar de strijd om de regenboogtrui, met een haast aandoenlijke toewijding: 'Schoonmaken, elke schroef controleren, zelfs de fietsen inladen: ik geniet daarvan.'

BELGIË

Vijf eeuwen na zijn dood blijft Jan van Eyck (1390(?)-1441) nieuwe generaties kunstenaars verbazen. De impact op zijn tijdgenoten was zo mogelijk nóg groter. Van zijn nauwelijks te evenaren realisme tot zijn verfijning van de olieverf als medium: portret van een meesterlijk innovator.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: een monografie over architect Gaston Eysselinck (1907-1953) door Marc Dubois.

ARTROZE