Web weergave

'Met meer leiderschap, met meer vertrouwen in de instellingen, maken complottheorieën geen kans om door te breken. Dat was er dit jaar niet, en anderen sprongen in het vacuüm', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.

COMMENTAAR

De bizonman. Nee, Knack vindt Jacob Chansley, de 'sjamaan' die wereldberoemd werd tijdens de bestorming van het Amerikaanse Capitool, niet de meest verheffende figuur van 2021. Maar de man kan wel symbool staan voor het wereldwijde verzet tegen overheid, wetenschap, journalistiek en rede. Een portret.

BELGIË

Van de daadkrachtige tandem De Croo-Vandenbroucke blijft niet veel meer over, zegt politiek commentator Rik Van Cauwelaert. 'Premier De Croo is compleet uit zijn rol gevallen.'

BELGIË

Tijdens het vorige CD&V-congres kreeg de voorzitter een herformulering van de statuten niet goedgekeurd. Slaagt Joachim Coens dit weekend wel in zijn opzet, en geeft hij de CD&V een scherper profiel? 'Het was in onze partij een traditie om alles te amenderen tot er niets meer van overblijft. Zaterdag kunnen de leden alleen 'ja' of 'nee' stemmen.'

BELGIË

Quizzend Vlaanderen kreeg afgelopen week een nieuwe opdoffer te verwerken. Na een korte heropstart in oktober zijn grote quizzen opnieuw onmogelijk geworden. 'De goesting is groot.'

BELGIË

De bekende armoedeorganisatie Poverello heeft aan geld geen gebrek. Dankzij gulle giften spaarde ze voor 50 miljoen euro aan vastgoed en 14 miljoen liquide middelen bij elkaar. Wat er met dat geld gebeurt, mag niemand weten. Naar armenzorg gaat het nauwelijks. De sporen leiden naar het persoonlijke netwerk van de schatbewaarder. En naar het Interdiocesaan Centrum van de katholieke kerk.

BELGIË

Toen de terminaal zieke priester Reginald Rahoens in 2010 toenadering zocht tot de kerk om zijn idealistische huisvestingsproject in zijn geest voort te zetten, was zijn vzw Rafaël financieel gezond. Elf jaar later heeft het kapitaal een duikvlucht genomen, is het bijbehorendeziekenhuisgebouw ter waarde van 3,1 miljoen euro eigendom geworden van de vzw Aartsbisdom Mechelen-Brussel en zijn de kansarmen die er onderdak hadden gevonden uit het pand verdwenen.

BELGIË

Drie weken lang geven Knack-journalisten Han Renard en Catherine Vuylsteke een stem aan slachtoffers en daders van geweld tegen vrouwen. Ilse en Leila sluiten de reeks af met een beklijvende getuigenis. 'Zonder mij was je nu nog altijd een alleenstaande moeder', kreeg Ilse van haar partner te horen. Het waren woorden die aankwamen, maar niet zo hard als de klappen die ze kreeg.

BELGIË

De sluiting van de cultuursector is verschrikkelijk, en noodzakelijk.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Heksen avant la lettre in het KBR museum, Brussel.

CULTUUR