Web weergave

'Het is verontrustend dat een derde van de gevangenen in voorlopige hechtenis zit.' Dat zegt John Maes, voorzitter van de commissie strafrecht bij de Orde van Vlaamse Balies.

BELGIË

In vijf jaar tijd heeft hij zijn politieke tegenstanders uitgeschakeld, de Communistische Partij naar zijn hand gezet en een ongeziene maatschappelijke surveillance opgezet. Nu Amerika stilaan verstek geeft op het wereldtoneel, manifesteert hij zich steeds nadrukkelijker als de onbetwiste wereldleider. 2018 is het jaar van Xi Jinping.

BELGIË

De meeste diëten focussen op wat en hoeveel iemand mag eten. Maar blijkbaar is het vooral een kwestie van timing: wie 's morgens vroeg calorieën opneemt en 's avonds vast, helpt het lichaam overtollig vet af te bouwen.

BELGIË

In één wereldwijd beoefende bezigheid maken Belgen al meer dan 250 jaar de dienst uit: sinds 1765 is Cartamundi uit Turnhout de toonaangevende producent van speelkaarten. De beruchte valsspeler en hartenveroveraar Giacomo Casanova noemde het 'een kansspel dat iedereen ruïneert die eraan deelneemt'. En toch wordt er nog altijd enorm veel gekaart. Soms met een opvallend jong publiek, en met onverklaarbare regionale voorkeuren: manillen blijkt groot in West-Vlaanderen, terwijl ze in de Kempen massaal wiezen of zetten.

BELGIË

Met 273.000 zijn ze, de jongeren in België die niet werken, niet op school zitten of geen opleiding volgen. De vzw YouthStart brengt lokale besturen en ondernemers samen om daar iets aan te doen. 'Het enige wat we vragen, is een lokaal.'

BELGIË

Geeft ú iets voor een goed doel tijdens De Warmste Week van Studio Brussel? Allemaal heel sympathiek, vindt natuurkundige en moraalfilosoof Stijn Bruers, maar de vraag is: haalt het iets uit? 'Wie écht het verschil wil maken, zoekt rationeel naar de grootste impact.'

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Shaping Light in Fondation CAB, Brussel.

CULTUUR

De vrijgevochten Madam Pheip was haar tijd dan wel ver vooruit, dat gold niet voor haar geestelijke vader, Marc Sleen. Nero-kenner Noël Slangen en Yves Kerremans van de Stichting Marc Sleen analyseerden het gedateerde vrouwbeeld van de tekenaar. Het moet gezegd: de man ontwikkelde voortschrijdend inzicht.

DOCUMENT