'De meest explosieve gedachten passeren probleemloos bij het Vlaams Belang, maar o wee als je het partijcharter niet tekent', schrijft Knack-hoofdredacteur Bert Bultinck.
Heeft kernenergie een toekomst in België, of hebben we de kerncentrales binnenkort niet meer nodig om ons land van stroom te voorzien? Dat is een van de belangrijkste vragen die de regering-De Croo in haar eerste jaar heeft te beantwoorden. 'In de hele revolutie waar we voor staan, zijn die twee reactoren slechts een voetnoot.'
Hoever staan de wetenschappers met het onderzoek naar de MYRRHA-reactor in het Studiecentrum voor kernenergie in Mol? We vroegen het aan Hamid Aït Abderrahim, directeur van het MYRRHA-project, en Eric van Walle, directeur-generaal van het SCK.
Wie van een klein pensioen moet leven, heeft het vaak heel moeilijk om zijn huur nog te betalen. 'Zonder tegemoetkoming van de overheid is dat gewoon niet haalbaar.'
Er is te weinig transparantie rond de aankoop en verdeling van de coronavaccins, zegt Anne Delespaul, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk. Volgens viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) valt het wel mee.
De ene mens wil nooit gevaccineerd worden tegen het coronavirus, de andere dient zichzelf een zelfgemaakt vaccin toe. Beide uitersten helpen de strijd tegen het coronavirus niet vooruit.
Hoe overtuig je de groeiende groep mensen die sceptisch staat tegenover vaccinatie? Nu de mogelijke verlossing door een vaccin steeds dichterbij komt, wordt die vraag alleen maar pertinenter.
Anders gaan leven kan ook door uw bank beter te kiezen, vindt Wouter Van Besien. De ex-voorzitter van Groen heeft de nationale politiek verlaten om als ethisch bankier te gaan werken voor de regionale bank VDK. 'De mensen geven een blanco cheque aan hun bank.'
De eerste begroting van de regering-De Croo is zeer optimistisch en weinig ambitieus, vindt Wim Moesen. De Leuvense expert in openbare financiën vraagt zich bovendien af: 'Wanneer zal België eindelijk eens betrouwbare begrotingscijfers leveren?'
'We zijn allemaal slachtoffers van het patriarchaat', zegt Kaouthar Darmoni. Als hoofd van het Amsterdamse vrouweninstituut Atria strijdt de Tunesische voor meer gelijkheid tussen man en vrouw. Een gesprek over buikdans, vaginaballen, bezoekjes aan de hamam en scheppende kracht.
Jonge leerkrachten moeten vaak jarenlang met tijdelijke contracten werken voor ze vast worden benoemd. 'Niet alleen houden sommigen het daardoor al snel weer voor bekeken, het is ook in strijd met de Europese regelgeving', zegt onderwijsjuriste Evelien Timbermont.
Nu David Van Reybrouck ook een belangrijk boek over de dekolonisatie van Indonesië heeft geschreven, is hij de officieuze 'historicus van het kolonialisme van de Lage Landen'. Tegelijk is er in Revolusi minder nuance dan in voorganger Congo, en meer engagement en enthousiasme.
De verregaande en controversiële plannen van de Franse regering om radicalisering in te dammen, hebben in de internationale moslimwereld geleid tot luid protest. Misleidende informatie over die plannen circuleert ook in ons land en draagt bij tot de gespannen sfeer.
In 1980 betoogden duizenden mensen in de straten van Gent: gepensioneerde pastoorsmeiden liepen naast langharige jongeren, Guy Verhofstadt naast de kopman van de Kommunistische Partij. Ze waren boos omdat de stad een oud klooster aan het toerisme wilde verkopen. Vandaag dreigt hetzelfde te gebeuren, maar niemand reageert. Een verhaal over hoe Gent en de rest veranderd is.
Ethiopië-kenner Jan Abbink is er relatief gerust op: de crisis in Tigray zal niet tot een regionale oorlog in de Hoorn van Afrika leiden. 'Het TPLF staat geïsoleerd'
Zullen de 70 miljoen kiezers van Donald Trump zijn nederlaag bij de recente presidentsverkiezingen aanvaarden? En hoe kan Joe Biden de rust laten terugkeren? De befaamde politieke wetenschapper Francis Fukuyama waagt zich aan een prognose.
'De verkiezingsnederlaag van Donald Trump zorgt ervoor dat veel Europeanen hun hoop vestigen in een betere samenwerking met zijn opvolger. We verwachten daar beter niet te veel van', schrijft Jonathan Holslag (VUB).
Vanuit een door haar man geleid ziekenhuis in Aleppo filmde de jonge moeder Waad Al-Keteab vijf jaar lang de gruwel van de Syrische oorlog. Tot ook zij op de vlucht moesten. 'Assad en zijn medestanders zijn misdadigers van de ergste soort.'
Het openbare leven ligt weer grotendeels stil? Het ideale moment om nieuwe boeken te ontdekken. Elke week geeft een Knack-redacteur leestips. Deze week: wetenschapsjournalist Dirk Draulans, wiens boek Beestenboel Bis nu in de rekken ligt.
De Nederlandse theatermaker Nasrdin Dchar speelt binnenkort de solo Adem in de Stadsschouwburg van Amsterdam. Er zit geen kat in de zaal. De solo wordt gelivestreamd.
Met zijn hedendaagse opera's verlegt de Brusselse componist Nicholas Lens al jaren de grenzen van het klassieke muziektheater. Zijn nieuwste creatie is een aaneenschakeling van verstilde litanieën, op tekst van een charismatische Australiër.
Ritchie De Laet beleeft mooie tijden met de club van zijn hart. 'Club Brugge bezit de ruimste kern en Charleroi heeft een sterke verdediging, maar zijn die ploegen beter dan wij? Ik vind van niet', zegt de linksback.
Stephanie D'Hose is Senaatsvoorzitter, Vlaams Parlementslid en fractievoorzitter van de Gentse gemeenteraad (Open VLD). Maar hoe is zij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had zij 19 minuten en 52 seconden nodig.