Web weergave

'Psychiaters en psychologen moeten pleiten voor structurele maatschappelijke hervormingen', schrijft de Gentse hoogleraar psychologie Paul Verhaeghe in zijn nieuwe essay Over normaliteit en andere afwijkingen. Hij ziet met lede ogen aan hoe almaar meer kinderen en volwassenen met psychologische problemen kampen, terwijl de onderliggende oorzaken ongemoeid worden gelaten.

BELGIË

Twintiger Elisabeth Lucie gidst u wekelijks door de do's, de don'ts en de what the fucks van deze verwarrende tijden. Deze week: het cultuurprogramma van 2020.

LEVEN IN 2019: EEN HANDLEIDING

Zo alomtegenwoordig Bart De Wever de voorbije tien jaar was, zo schaars zijn dezer dagen zijn mediaoptredens. Breekt er een nieuwe fase aan voor de N-VA-voorzitter, en dus voor van zijn partij?

BELGIË

Terwijl u hen vroeger alleen in circussen of op kinderfeestjes zag, hebben clowns al enkele jaren een maatschappelijke rol. Cliniclowns kent u ongetwijfeld, maar er verschijnen steeds meer zorgende clowns op het toneel. In het rusthuis, bijvoorbeeld, of zelfs op een begrafenis. 'De clown is een underdog die heel snel het vertrouwen van mensen wint.'

BELGIË

De Koninklijke Schenking bezit meer dan 7500 hectare terreinen en gebouwen in België, de voormalige eigendommen van Leopold II. Hoewel die 'zelfstandige openbare instelling' volgens de statuten zelfbedruipend moet zijn, betaalt iedere belastingbetaler mee aan de instandhouding van het gigantische patrimonium. Dat blijkt uit het onderzoek Immo Royal.

IMMO ROYAL

Het Koninklijk Paleis in Brussel en het Kasteel van Laken maken géén deel uit van de Koninklijke Schenking. Beide kastelen behoren rechtstreeks toe aan de staat. De Regie der Gebouwen staat in voor de kosten. Knack, De Tijd, VRT NWS en Apache doken in de uitgaven.

IMMO ROYAL

Vlaanderen kreunt onder de stikstofvervuiling. Natuurpunt en de Leuvense hoogleraar Wanner Keulemans pleiten ervoor om de veestapel met minstens een derde te verminderen.

KENNIS

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo De Bijen van het Onzichtbare in het MAC's, Le Grand-Hornu.

CULTUUR