Web weergave

Met leiders als Trump, Poetin en Orban is het niet makkelijk om positief te denken over het Westen, geeft Anne Applebaum toe. Het beste antwoord op fake news, corruptie en toenemend extremisme is een goed tegenverhaal, zegt de professor aan de London School of Economics. 'Ik geloof nog steeds dat een Europa dat sterke waarden verdedigt mensen kan inspireren.'

HET GESPREK

Volgens onze minister van Financiën verdwijnen onze budgettaire problemen als meer Walen en Brusselaars aan het werk zouden gaan. 'Wat brengt zo'n uitspraak bij?' vraagt econoom Etienne de Callataÿ zich af.

BELGIË

In maart 2018 telde Vlaanderen 11.794 leefloongerechtigden onder de 25 jaar, zo blijkt uit cijfers van de FOD Maatschappelijke Integratie. Dat is 38 procent meer dan in 2013.

BELGIË

Met een cordon sanitaire en een kiesdrempel voorkomen de traditionele partijen dat radicale partijen de elitaire consensus ter discussie stellen', stelt politicoloog Bart Maddens (KU Leuven).

U VRAAGT

Veel chronisch zieke kinderen voelen zich thuis in het ziekenhuis, op 'hun' pediatrieafdeling. Maar als ze 18 worden, moeten ze verhuizen naar een afdeling voor volwassenen. Om die overgang vlotter te laten verlopen, stelde het UZ Gent een transitiecoördinator aan. 'Bij het afscheid van de pediatrie vloeien vaak tranen.'

FOTODOCUMENT

Al decennialang probeert Europa zijn landbouwbeleid duurzamer te maken. Tot dusver met weinig resultaat. Ook in deze hervormingsronde wordt de vergroening fel tegengewerkt, zo blijkt uit interne documenten.

BELGIË

Lucas Debargue zette als tiener zijn muziekopleiding vijf jaar stop en dook in 2015 als het ware uit het niets op voor de Tsjaikovski-wedstrijd in Moskou. Hij werd er vierde en publiekslieveling. Sindsdien gaat het hard voor deze 29-jarige Franse pianist, wereldwijd. Op 28 november speelt hij in Brussel.

CULTUUR

Het Wallraf-Richartz Museum in Keulen, dat uitpakt met een overzichtsexpo, meent van wel. Knack sprak met Amerika-specialist David Anfam en met de Belgische schilder Koen van den Broek over de eigenheid ervan, en het verschil met de Europese kunst. 'Piet Mondriaans werk veranderde zodra hij in New York woonde.'

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Amour in het Louvre-Lens museum, Lens.

CULTUUR