Knack nr. 47 | 20 november 2019

Web weergave

'Voor het eerst in een eeuwigheid ben ik vrij'

Duizenden landgenoten zitten vast in een toxische relatie waaruit vrijwel niet te ontsnappen valt. Vaak met fysiek geweld, maar ook psychologische mishandeling kan een mens slopen. Knack sprak met drie slachtoffers.

BELGIË

Artsen over euthanasie: 'Altijd ben ik bang dat er iets fout zal lopen'

Een patiënt helpen sterven. Hoe overtuigd sommige artsen dat ook doen, het blijft altijd heel ingrijpend. Voor de een wordt het na verloop van tijd gemakkelijker, voor de ander gaat het telkens zwaarder wegen. Knack vroeg drie dokters wat het uitvoeren van euthanasie met hen doet.

BELGIË

Op zoek naar geluk? word extravert!

Wie zich gedraagt als een extravert ervaart meer positieve emoties. Dat is de conclusie van recent Amerikaans onderzoek. Introverten krijgen één simpel advies: kom wat vaker onder de mensen. Maar heeft dat wel zin?

BELGIE

'We hebben behoefte aan een strategie voor de kleinhandel'

4 procent van onze Belgische economie bestaat uit winkels. De toegevoegde waarde van de kleinhandel is groter dan die van pakweg de chemische industrie, de farmaceutische industrie of de automobielindustrie. En toch hebben we géén plan voor die sector.

ANALYSE

Hoe we onze pensioenen kunnen redden: 9 oplossingen uit het buitenland

Hoewel ons land de wettelijke pensioenleeftijd zal optrekken naar 67 jaar in 2030, is de Belgische pensioenhervorming lang niet zo doortastend als in andere landen. 'Bij ons gaat alles trager. Het enige voordeel is dat we al veel kunnen leren van de hervormingen in het buitenland.'

DOSSIER PENSIOENEN

Kunst in Lissabon: het Calouste Gulbenkian Museum bestaat 50 jaar

Het Calouste Gulbenkian Museum in Lissabon viert dit jaar zijn vijftigste verjaardag, precies anderhalve eeuw na de geboorte van zijn steenrijke stichter. Het verhaal van een nomadische oliemagnaat met Armeense roots die zich ontpopte tot een van 's werelds belangrijkste kunstcollectionneurs.

CULTUUR

Artroze

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de expo Dirk De Vos: de wereld als schijnbeeld in cc Strombeek.

CULTUUR