Web weergave

Brussels minister-president Rudi Vervoort wil werk maken van een museum gewijd aan migratie. Vervelend detail: met het MigratieMuseumMigration van de Molenbeekse Foyer heeft de hoofdstad al een migratiemuseum.

BELGIË

Vergeet de Bijbelse verwijzingen en de bucolische schilderijen: het herderschap is in trek in 2020.

BELGIË

Haar eigen vader werd door zijn ouders op een vluchtelingenboot gezet. 'Ik zou het nooit opnieuw doen', vertelde haar grootmoeder achteraf. Echt niet? Voor de nieuwe Canvasserie Vijf jaar hier volgde VRT-journaliste Phara de Aguirre achttien vluchtelingen die in België asiel kregen. Haar conclusie: in oorlogstijd doen mensen wat ze nooit voor mogelijk gehouden hadden. Een vooruitblik.

BELGIË

Donald Trump was altijd al opvallend populairder bij extreemrechtse en populistische politici. Na zijn nederlaag tegen Joe Biden gingen sommigen van hen vlot mee in de stelling dat de president het slachtoffer werd van 'verkiezingsfraude'. Ook in België.

BELGIË

De meeste ouderen zijn doodsbang om op een dag in een rusthuis terecht te komen. Maar thuis zijn ze niet altijd beter af. In haar nieuwe boek Verplant: waarom het heerlijk wonen kan zijn in het woonzorgcentrum onderzoekt Knack-redactrice Ann Peuteman hoe dat komt en vooral hoe het beter kan. Het zou al een begin zijn om een verblijf in een rusthuis betaalbaarder te maken, zo blijkt.

BELGIË

Chemische processen worden duurzamer, maar voorlopig nog op kleine schaal.

KENNIS

Elke week tipt een Knack-redacteur vier nieuwe boeken. Deze week: literatuurjournalist en schrijver Roderik Six, die in 2019 zijn derde roman, Volt, uitbracht.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het eyetrackingonderzoek naar het schilderij Gezicht op Delft van Vermeer.

CULTUUR

'This land is your land / This land was made for you and me', luiden de bekendste regels uit wat vaak het alternatieve Amerikaanse volkslied wordt genoemd. Maar als je er ongewenste politieke ideeën opna hield, bleek het land plots niet meer van jou te zijn, laat staan voor jou. Dan liet de overheid populaire zangers als Woody Guthrie, schrijver van This Land Is Your Land, en zijn vriend Pete Seeger schaduwen en intimideren.

DOCUMENT