Web weergave

AMERIKAANSE VERKIEZINGEN

De manier waarop het Belgische coronabeleid tot stand is gekomen, staat helemaal los van de juridische en politiek-historische werkelijkheid. Dat meent grondwetsspecialiste Patricia Popelier, hoogleraar aan de UAnwerpen. 'We moeten in crisistijd kunnen afstappen van de exclusieve bevoegdheidsverdeling', zegt ze. Politoloog Dave Sinardet van de VUB steunt haar oproep.

BELGIË

De aanslagen in Frankrijk zijn uitgevoerd door religieuze fanatici en hebben niets te maken met de politieke islam, denkt jihadexpert Wassim Nasr. In tegenstelling tot de aanslag in Wenen, die opgeëist werd door IS. 'Alle Europese regeringen gooien dit soort zaken op één hoop. Dat is fout.'

BELGIË

De Belgische justitie heeft geen gebrek aan mensen en middelen vergeleken met de meeste EU-landen. Een externe werklastmeting kan dat bewijzen, maar veel magistraten zijn daar niet happig op. Dan zou blijken dat hun werk niet alleen ongelijk verdeeld is, maar dat er misschien ook te veel magistraten zijn.

BELGIË

De recente terreuraanslagen in Frankrijk en Oostenrijk tonen aan dat je door de onmiddellijke en ongefilterde aard van sociale media erg nuttige informatie kunt vinden, maar dat evengoed onbevestigde geruchten verspreid kunnen raken.

BELGIË

Elke week tipt een Knack-redacteur vijf nieuwe boeken. Deze week: Stijn Tormans, die in 2016 het boek De Zomer van 1976 uitbracht.

CULTUUR

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week het boek Je ziet altijd meer. Isabel Kennis belicht kunst in klare taal.

CULTUUR