Web weergave

Frankrijks bekendste en meest omstreden schrijver wil geen interviews meer geven. Aan Der Spiegel stond Michel Houellebecq nog een laatste gesprek toe over het oplevende katholicisme in Frankrijk, het streven naar onafhankelijkheid en de drukkende overmacht van het economisch denken. 'Europa heeft een emotioneel probleem.'

HET GESPREK

De Amerikaanse minister van Handel, Wilbur Ross, is mede-eigenaar van een rederij die diensten levert aan de schoonzoon van Russisch president Vladimir Poetin én aan een Russische oligarch die op Amerikaanse sanctielijsten staat.

PARADISE PAPERS

Boekenbeurs: het blad valt, en het boek leeft. Maar boekenliefhebbers zijn niet per definitie liefhebbers van kleine boekhandels, en de concurrentie van het internet en de grote ketens dwingt de overlevers zich aan te passen. Toch bestaat de onafhankelijke boekenwinkel nog, en af en toe komt er nog een nieuwe bij, om met gepaste eerbied te betreden. Gelukkig maar.

BELGIË

Acht jaar leidde Ronnie Leten het Zweedse topbedrijf Atlas Copco, nu wordt hij voorzitter bij telecomgigant Ericsson. 'De Kevin De Bruyne van de Belgische bedrijfsleiders' wordt hij genoemd: eenvoudig en bescheiden, maar messcherp als het moet. 'In België wil iedereen een zo groot mogelijk deel van de koek. In Zweden proberen ze die koek te vergroten.'

BELGIË

De grip van China op zijn buren in Zuidoost-Azië wordt almaar sterker. Peking strooit kwistig met fondsen en stelt geen lastige vragen over democratie en mensenrechten, waardoor landen als Cambodja hun bemoeizieke westerse sponsors steeds vaker de rug toekeren. Donald Trump is deze week op reis in Azië: zal hij de invloed van Amerika op de regio weer wat kunnen vergroten?

WERELD

Nergens kozen meer mensen voor Donald Trump dan in de staat West-Virginia. En nergens sterven meer mensen aan een overdosis. Een verslag uit een staat die met grote problemen kampt en die de president, exact één jaar na zijn verkiezingstriomf, nog altijd op handen draagt.

WERELD

Deze week gaat de Universiteit van Vlaanderen online, met dagelijks een filmpje van een Vlaamse wetenschapper. De eerste reeks filmpjes behandelt aspecten van ons brein. Knack, dat mee in het project zit, belicht een onderschat aspect van de hersenwerking: de elektriciteit, minstens even belangrijk als de chemie.

BELGIË

De Leuvense historicus Emmanuel Gerard bestudeerde zijn hele loopbaan hoe het Belgische politieke systeem werkt, voor en achter de schermen. Veel illusies maakt hij zich niet meer: 'Wat in werkelijkheid gebeurt, strookt niet met ons beeld van België als een bezadigde, rustig voortkabbelende democratie.'

DOCUMENT