Na een incidentrijke periode die leidde tot het vertrek van directeur Christophe Busch, was Kazerne Dossin een halfjaar stuurloos. De nieuwe directeur, Tomas Baum, hoopt nu de bladzijde om te slaan.
De dagen worden donker, het coronavirus blijft woekeren, en uitzicht op een grote bevrijding is er niet. Hoe houden we de komende maanden een beetje leefbaar? Een rondvraag bij specialisten.
Mocht u er nog stilletjes van dromen: zet de eindejaarsfeesten maar uit uw hoofd. Ook eind december zal België nog altijd in een soort van lockdown zijn. Maar dat hoeft niet het einde van de wereld te zijn.
Overgewicht heeft niet alleen een negatieve impact op het verloop van een corona-infectie, maar ook op de behandeling ervan én wellicht zelfs op de werking van de toekomstige vaccins.
Professor Jose-Luis Jimenez ging lijnrecht tegen de WHO in, en kreeg gelijk. Nu heeft hij dwingend advies voor de Belgische overheid. 'Die politici die gingen lunchen in een hotel zijn het niet waard om politicus te zijn.'
De ene mens wordt niet eens ziek na een ernstige besmetting. De andere belandt na een lichte besmetting toch op de intensieve zorg. Vanwaar dat verschil?
In de verlengde herfstvakantie zullen ook kinderen weer massaal hun toevlucht zoeken tot sociale media en YouTube. Hoe kunnen ouders hun kinderen begeleiden in de digitale wereld?
Wanneer het gaat over misleidende informatie over het coronavirus, wordt al snel gekeken naar het internet: schimmige websites, ophitsende Facebookgroepen en YouTube-filmpjes vol complottheorieën. Maar desinformatie zit steeds vaker ook gewoon tussen je boodschappen en in je brievenbus.
In Zoomoptredens of andere alternatieven heeft hij geen zin, want voor cabaretier Wim Helsen gaat er niets boven het contact met een levend publiek. Hij is het coronavirus helemaal beu, net zoals zovele mensen. 'Dat is het vreemde met dit virus. Het isoleert en verbindt tegelijk.'
Het stelsel van loopbaancheques is een doorslaand succes. En dus zijn er steeds meer loopbaancoaches en loopbaancentra in Vlaanderen. Maar in de zwaar gesubsidieerde sector is ook sprake van machtsmisbruik, schijnzelfstandigheid en 'deliverooïsering'.
Over dertig jaar zullen we volgens schattingen met tien miljard mensen zijn. Om al die monden te voeden, op een duurzame manier, moeten we anders gaan denken over eten.
Politici die dat echt willen, kunnen gerust meer belastingen heffen op grote vermogens, zegt econoom Kevin Spiritus. 'Weet u waarom er zo veel verzet is tegen een meerwaardebelasting op aandelen? Omdat die goed zou werken.' Een uitgebreid gesprek over eerlijke en slimme fiscaliteit.
In een nieuwe documentaire pleit paus Franciscus voor een 'geregistreerd partnerschap' voor homoparen. Dat leidde internationaal tot applaus, maar wat betekent die omslag écht, vraagt kerkjurist Rik Torfs zich af.
'Ik ben altijd al een wandelende brug tussen verschillende culturen en subgroepen geweest', zegt Fatih De Vos. 'Nu moet ik me nog met mezelf verzoenen.' Emotioneel zit de Gentse jeugdwerker en rapper volledig geblokkeerd. Gelukkig brengt wandelen wat rust in het hoofd. 'Huisje-tuintje-boompje is mijn grootste nachtmerrie.'
Een tweede lockdown kon België zich 'niet permitteren' maar is nu toch een feit. Zowel de menselijke als de financieel-economische gevolgen zijn rampzalig.
Wie in moeilijke tijden troost zoekt, kan ze vinden in de levenswijsheden van Spinoza, vinden spinozisten Herman De Dijn en Tinneke Beeckman. Al kan ook een gesprek over troost behoorlijk pittig uitdraaien, zo blijkt.
Nu Bolivia met Luis Arce eindelijk een nieuwe president heeft, kan zijn voorganger en mentor Evo Morales terugkeren uit ballingschap. Knack sprak met hem.
Frankrijk en Oostenrijk worden momenteel geteisterd door een nieuwe golf van terreuraanslagen. Maar is de harde aanpak van de Franse president Emmanuel Macron tegen het islamterrorisme wel effectief op lange termijn? Terreurexpert Peter Knoope. 'Het antiterreurbeleid van de afgelopen twintig jaar heeft onvoldoende resultaat opgeleverd.'
In 2006 werd Kazachstan willens nillens bekend door de schandaalfilm Borat. Sindsdien heeft het land een indrukwekkende diplomatieke reputatie uitgebouwd.
Het openbare leven valt weer grotendeels stil? Het ideale moment om nieuwe boeken te ontdekken. Elke week geeft een Knack- redacteur leestips. Deze week: Ewald Pironet.
Cabaretier Kamal Kharmach is zijn eindejaarsconference Mag ik even? 2020 volop aan het herdenken. Ze zal te zien zijn op de VRT, de liveversie volgt zodra het mag.
Lieven Tavernier heeft een album én een boek uit, en die zullen hem weer geen wereldfaam opleveren. Daar moet dringend iets aan gedaan worden, vindt Knack-reporter Stijn Tormans.
Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week de nieuwe coronabestendige look van Jeff Koons' Puppy in Bilbao.
Iets later dan anders , en met iets minder goesting duikt Mathieu van der Poel het veldritseizoen in. De grote uitdagingen komen ná de winter, op de weg. Ondertussen blikt hij nog een keer terug op Vlaanderens mooiste. 'Dat het tegen Wout was, maakte het nog mooier.'
Honderd jaar geleden verscheen De Witte van Ernest Claes. 'Als inleiding tot wie de Vlaming was en deels ook is gebleven, blijft dit boek onverminderd relevant', schrijft Geert Buelens in zijn inleiding voor de jubileumeditie.
Vincent Van Peteghem is vicepremier, minister van Financiën en burgemeester van De Pinte (CD&V). Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden, had hij 12 minuten en 43 seconden nodig.