Web weergave

Na het aangekondigde vertrek van Peter Mertens moet de PVDA op zoek naar een nieuwe voorzitter. Volgens historicus Vincent Scheltiens (UA) zit de huidige ondervoorzitter David Pestieau in polepositie. 'Maar er wordt enkel intern gedebatteerd', zegt Vlaams fractieleider Jos D'Haese.

BELGIË

De opvangcapaciteit voor asielzoekers kraakt in haar voegen. Terwijl het personeel bij opvangdienst Fedasil verbittert, lijkt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) almaar moeilijker nieuwe plekken te vinden.

BELGIË

De voorbije weken onderzocht Knack de pijnpunten van de Belgische gezondheidszorg. Over één ding waren alle experts het eens: om het systeem kwaliteitsvol en betaalbaar te houden, is een koerswijziging nodig. Deze week reageert minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit). 'Tegen het eind van deze maand moet er een plan van aanpak voor de ziekenhuisfinanciering zijn', zegt hij.

BELGIË

Ze spelen mee in films en reclamespots, slepen medailles in de wacht en krijgen extensions bij de kapper. Drie baasjes over hun geliefkoosde dieren. 'Ik zou het niet doen mocht hij er geen plezier aan beleven.'

BELGIË

Tijdens de klimaattop in Glasgow hangt ook in Brussel elektriciteit in de lucht. De bouw van gascentrales en zelfs de kernuitstap staan weer ter discussie. Energieminister Tinne Van der Straeten (Groen) blijft er rustig bij. Aan het eind van deze maand legt ze de regering een nota voor die de sluiting van de kerncentrales concreet moet maken.

BELGIË

Coronasceptici gebruiken foto's ter illustratie van 'massaal coronaprotest', terwijl het in werkelijkheid gaat om oude beelden van betogingen of vreugde-uitbarstingen die met het coronavirus niets te maken hebben. Dat blijkt uit onderzoek van Knack in samenwerking met factcheckers uit heel Europa.

WERELD

Jan Braet kijkt naar kunst en het leven, in bloei en verval, zoals de rozen. Deze week: de expo Before Time Began met Aboriginalkunst uit Australië in het KMKG, Brussel.

CULTUUR

Massagraven, groepsverkrachtingen en snuffmovies: de beelden van L'empire du silence, Thierry Michels negende en laatste Congofilm, komen keihard binnen. Op woensdag 19 januari gaat de film in België in roulatie in de bioscoop. Knack sprak met de documentairemaker over een kwarteeuw straffeloosheid - onder anderen van twee zittende presidenten - en over zijn diepe vriendschap met de hoofdrolspeler, Nobelprijswinnaar voor de Vrede Denis Mukwege.

DOCUMENT